Sindromul cladirilor bolnave, “tratat” cu echipamente UVGI! Acestea inactiveaza agentii patogeni din aer si transforma sistemele de climatizare in purificatoare de aer (P)

Cladirile au un impact semnificativ asupra mediului, dar si a sanatatii, bunastarii, productivitatii si sigurantei celor care isi desfasoara activitatea sau locuiesc in ele.


Studiile au demonstrat existenta „sindromului cladirilor bolnave” (SBS), care apare in cladiri cu ventilatie deficitara, din cauza acumularii dioxidului de carbon, a umiditatii, a compusilor organici volatili sau a particulelor solide in suspensie din aer.

Americanul Robert Scheir, doctor in Microbiologie, specializat in boli infectioase, a studiat cauzele aparitiei sindromului in Philadelphia, dupa epidemia cauzata de bacteria Legionella in anul 1976.

Concluzia dr. Scheir a fost ca vaporizatoarele din aparatele de aer conditionat clasice si bateriile de racire din centralele de tratare a aerului sunt sursele principale de dezvoltare si raspandire a bacteriilor, virusurilor si a mucegaiului. Cercetarea a condus la crearea echipamentelor Steril-Aire care utilizeaza tehnologia UVGI (iradierea germicida cu ultraviolete).

Actuala pandemie Covid 19 se va atenua in urmatorii ani si va deveni o „infectie sezoniera”, asa cum arata un studiu prezentat in prestigioasa revista Nature Computational Science. In studiu se arata ca aerul conditionat este una dintre cauzele transmiterii virusului si avertizeaza asupra „igienei aerului” prin imbunatatirea sistemelor interioare de ventilatie, pentru a impiedica aerosolii (picaturile respiratorii numite si nucleosoli) care pot ramane suspendati pentru perioade mai lungi.

Care sunt solutiile tehnice pentru un aer curat in cladiri?

Solutiile sunt simple: cresterea ventilatiei, cresterea gradului de filtrare si utilizarea solutiilor UV-C. Lampile germicide UV-C sau Emitatorii® de la Steril-Aire au un randament ridicat si o perioada de functionare mai indelungata. In urma testarii s-a dovedit ca lampa Steril-Aire poate furniza in medie un randament de 6 ori mai mare decat puterea de dezinfectie a altor dispozitive cu ultraviolete.

Dispozitivele au obtinut peste 99% distrugere intr-o singura trecere asupra bacteriilor si virusilor din aer. Este disponibila o gama completa de dimensiuni si configuratii de lampi pentru a se potrivi celei mai largi game de echipamente HVAC si domenii de aplicatie – montate extern, intern sau portabile.

„Emitatoarele Steril-Aire de mare randament opresc raspandirea virusurilor, bacteriilor si a mucegaiurilor prin aceasta bariera de radiatie UVC. Instalarea la bateriile de racire ale sistemelor de aer conditionat rezolva doua probleme: elimina toate microorganismele din aer, curatand acel biofilm care se acumuleaza pe bateria de racire, prin alterarea ADN-ulului acestora, si o mentine curata atata timp cat echipamentul este in functiune. Companii, clinici si laboratoare din intreaga lume au instalat tehnologia pentru a-si proteja angajatii si clientii in lupta COVID 19″, a explicat Dumitru Anca, directorul tehnic al Oxigenic UVC Solutions SRL, companie care comercializeaza in Romania si Republica Moldova acest tip de aparatura.

Dumitru Anca a mai subliniat faptul ca „Steril Aire ofera spitalelor mai multe avantaje cruciale. Cel mai important dintre acestea este eliminarea microorganismelor din sistemele de aer conditionat si fluxul de aer. Tehnologia permite economisirea a pana la 20% din energia consumata de sistemul AC cat si reducerea costurilor de mentenanta si de igienizare a sistemelor de AC. Pe de alta parte, fabricile de alimente obtin o prelungire a termenului de valabilitate si o crestere a calitatii produselor lor”.

Printre beneficiarii Steril Aire din Romania se afla mai multe fabrici de procesare a laptelui, cladiri de birouri (prima cladire office fiind „Cluj Bussiness Campus”), stadionul „Cluj Arena”, THERME Bucuresti – centru de recreere si altele. (R.G.)

Leave a Reply