OFICIAL. Toate persoanele care intra in Romania, incepand cu data de 20 decembrie, obligate sa completeze formularul de localizare al pasagerilor. In caz contrar risca amenzi de pana la 5.000 de lei

Prim-ministrul Nicolae Ciuca a declarat, astazi, la inceputul sedintei de guvern, ca Executivul urmeaza sa aprobe Ordonanta de Urgenta privind implementarea formularului de intrare in Romania pentru pasageri (passenger locator form -PLF).


Conform proiectului de OUG, incepand cu data de 20 decembrie, persoanele care intra in tara trebuie sa completeze formularul digital, un document utilizat deja in alte 18 state membre UE.

“Astazi vom aproba formularul de intrare in Romania, prin proiectul de OUG pentru implementarea formularului de intrare in Romania pentru pasageri. Astfel, incepand cu 20 decembrie, persoanele care vin in tara noastra trebuie sa completeze formularul digital de intrare in tara, document utilizat deja la nivelul a 18 state din Uniunea Europeana. Noua tulpina SARS-CoV-2 si situatia epidemiologica din tara impun masuri de protectie cat mai eficiente in Romania, mai ales acum, cand se apropie sarbatorile de iarna”, a spus Nicolae Ciuca.

Potrivit acestuia, documentul va permite eficientizarea anchetelor epidemiologice si masurile de protectie a populatiei. Ciuca a mentionat ca formularul va putea fi completat electronic, accesand site-ul plf.gov.ro. El va fi prezentat, la intrarea in tara, personalului autorizat din punctele de trecere a frontierei. Datele completate in formular vor fi accesate doar de catre angajatii autorizati ai Directiilor de Sanatate Publica si vor putea fi folosite strict cu scopul desfasurarii anchetelor epidemiologice, a precizat prim-ministrul.

“Directiile de sanatate publica vor putea identifica si lua legatura mai usor cu persoanele care au intrat in contact, in timpul calatoriei, cu un cetatean infectat cu SARS-CoV-2. Formularul digital de intrare in Romania este dezvoltat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale si trebuie completat de toate persoanele care intra in Romania si calatoresc cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane – rutiere sau navale”, a mai spus Ciuca.

Formularul poate fi completat electronic, accesand site-ul plf.gov.ro, urmand a fi completat si prezentat la intrarea in tara persoanelor autorizate de la punctele de trecere a frontierei. Datele completate vor fi accesate doar de angajatii autorizati ai DSP si vor fi folosite strict in scopul desfasurarii anchetelor epidemiologice, a explicat Nicolae Ciuca.

Formularul trebuie completatcu 24 de ore inainte de intrarea in Romania. Daca unii pasageri nu reusesc sa faca acest lucru, pot sa mearga la domiciliu si sa-l completeze in decurs de 24 de ore, in caz contrar risca amenzi de pana la 5.000 de lei. (G.G.)

Leave a Reply