Decizie fara precedent a unei instante de judecata, chiar in pragul Craciunului! O biserica din Constanta va trebui demolata, pentru ca a fost ridicata fara autorizatie de construire

Decizie fara precedent a unei instante de judecata din Romania, chiar in pragul Craciunului, sarbatoarea crestina a nasterii Domnului Iisus Hristos. Tribunalul Constanta a decis demolarea unei biserici din orasul de la malul marii, care ar fi fost ridicata de credinciosi fara autorizatie de construire.


„Respinge, ca nefondat, apelul civil declarat de apelanta – parata Arhiepiscopia Tomisului, in contradictoriu cu intimatul – reclamant Primarul Municipiului Constanta, impotriva sentintei civile nr. 8795/16.10.2020 pronuntate de Judecatoria Constanta, in dosarul nr. 431/212/2020”, este verdictul definitiv al judecatorilor.

De altfel, si instanta de fond a hotarat acelasi lucru, la termenul din 16 octombrie 2020, respectiv a obligat Arhiepiscopia Tomisului sa desfiinteze lucrarile de constructie.

Cererea de chemare in judecata a fost formulata de primarul municipiului Constanta, de la vremea repectiva, iar daca Arhiepiscopia Tomisului nu va executa obligatia impusa de instanta, Primaria va fi autorizata sa desfiinteze lucrarile de constructie realizate ilegal, pe cheltuiala Arhiepiscopiei Tomisului, condusa de IPS Teodosie.

Biserica din zona Macul Rosu a fost ridicata imediat dupa venirea ca arhiepiscop in Constanta a IPS Teodosie. In anul 2002, s-a construit aici un „paraclis de lemn, cu o lungime de 21 de metri si o latime de 7 metri”, spun reprezentantii Arhiepiscopiei. Biserica este cunoscuta in oras ca „biserica de pe trotuar”.

De partea cealalta a bulevardului, in apropiere, exista o alta biserica, ridicata tot la limita trotuarului, tot fara autorizatie de constructie, inghesuita intre un bloc de locuinte si o statie PECO. Preotul acestei biserici a inceput in urma cu cativa ani sa ridice o biserica si mai mare peste cea existenta. Constructia a fost sistata de autoritati, iar preotul a fost condamnat penal. Prin acoperisul acesteia trece un stalp de iluminat public.

“Referitor la decizia de demolare a lacasului de cult al parohiei “Izvorul Tamaduirii”, Arhiepiscopia Tomisului precizeaza: Juridic vorbind, si deciziile definitive pot fi atacate pe cai exceptionale. Vom gandi care este cea mai buna cale. Dincolo de aceasta, suntem in continuare in dialog cu Primaria pentru gasirea unei solutii, pentru ca nici Primaria nu doreste sa-si lege numele de o asemenea demolare. In fond, nu se pune problema de demolare, ci de relocare a unui locas temporar de cult al Parohiei “Izvorul Tamaduirii”, caruia pana acum nu i s-a gasit un loc potrivit. Biserica va respecta legea, dar legea nu poate fi impotriva interesului general al comunitatii”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului. (V.E.)

Sursa foto: adevarul.ro

Leave a Reply