Descinderi ale procurorilor DIICOT la Politia de Frontiera Timisoara si la domiciliile mai multor politisti. Acuzatii grave la adresa unui comisar sef: luare de mita si grup infractional organizat

La data de 16.12.2021, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DGA – Structura Centrala si DCCO – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane efectueaza un numar de 8 perchezitii domiciliare, pe raza judetului Timis, la sediul unei institutii publice si la domiciliile unor membri ai gruparii, suspectati de savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, luare de mita, si folosirea in mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.


In cauza s-a retinut faptul ca, in perioada ianuarie 2020 – februarie 2021, pe fondul sprijinirii grupului infractional organizat, un ofiter de politie judiciara cu gradul profesional de comisar-sef si avand functia de sef Birou Prevenirea si Combaterea Migratiei Ilegale si Infractionalitatii Transfrontaliere in cadrul STPF Timis (Dan Chioreanu n.r.) a primit constant sume de bani, reprezentand jumatate din castigurile obtinute de catre gruparea infractionala specializata in savarsirea infractiunii de trafic de migranti, pentru a nu indeplini un act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri, respectiv sesizarea si efectuarea de investigatii fata de membrii acestei grupari infractionale, preluarea si coordonarea, prin intermediul lucratorilor de politie aflati in subordinea sa, a investigatiilor initiate de alte unitati de politie ca urmare a activitatii de constatare a infractiunii flagrante comise de catre membrii acestei grupari, in vederea stoparii acestora.

In acest sens, investigatiile efectuate in cauza au relevat imprejurarea ca grupul infractional a beneficiat de protectia conferita de catre principalele autoritati de aplicare a legii avand competenta exclusiva in zona de frontiera a Romaniei, in scopul prevenirii si combaterii migratiei ilegale si infractionalitatii transfrontaliere.

Comisarul sef a creat aparenta utilizarii unor membri ai gruparii in cauze penale, in calitate de colaboratori, desi in realitate acestia nu au avut nicio calitate procesuala in cauze penale instrumentate de catre Biroul de Prevenire si Combatere a Migratiei Ilegale si Infractionalitatii Transfrontaliere din cadrul STPF Timis.
In urma cercetarilor, a reiesit faptul ca un alt agent din cadrul Politiei de Frontiera a sprijinit un alt grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunii de trafic de migranti, prin oferirea de informatii cu privire la controalele efectuate de catre autoritati la locatiile in care erau cazati migrantii.

Totodata, din probatoriul administrat a rezultat faptul ca agentul de politie si-a incalcat constant atributiile de serviciu ce ii reveneau prin prisma calitatii sale, in sensul ca, avand cunostinta de existenta unor infractiuni circumscrise migratiei ilegale, nu a luat masurile legale care se impuneau, ci dimpotriva a divulgat din interior informatii membrilor respectivei grupari, creandu-le convingerea ca beneficiaza de protectia autoritatilor care au in competenta prevenirea si combaterea unor astfel de infractiuni.

La sediul DIICOT – Structura Centrala, vor fi conduse, in vederea audierii, un numar de 6 persoane. Actiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul BSIJ. (I.P.)

Foto: arhiva

Leave a Reply