Gala Premiilor de Excelenta 2021 la Universitatea Politehnica Timisoara. VEZI lista laureatilor, printre care ii regasim pe Dan Bedros si bihoreanul Ilie Bolojan

Auditorium-ul Centrului de Conferinte al Universitatii Politehnica Timisoara a gazduit joi, 16 decembrie 2021, un eveniment de exceptie – Gala Premilor de Excelenta UPT 2021, in cadrul careia au fost rasplatite eforturile depuse de cadrele didactice, tinerii cercetatori, partenerii educationali si cei strategici ai UPT. Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Universitatii Politehnica Timisoara si poate fi urmarit la adresa https://www.facebook.com/UPTimisoara.


Inca de la infiintarea Scolii Politehnice din Timisoara, primul rector al acesteia, Traian Lalescu, a instituit o adevarata cultura a excelentei, prin aducerea unor cadre didactice de inalta tinuta profesionala, printr-o organizare exemplara, printr-un standard inalt al procesului educational, dar si al cercetarii. In egala masura profesorii, dar si studentii, s-au angajat cu toata hotararea in edificarea unei scoli pe masura nazuintelor si a spiritului Timisoarei, spirit ce avea sa patrunda, asa cum spunea si Regele Ferdinand, intre zidurile primei institutii de invatamant superior din vestul tarii.

Traditia excelentei a fost cultivata ulterior de toti cei care, in peste un secol de existenta, s-au aflat la conducerea Politehnicii timisorene, propulsand institutia in topul universitatilor din Romania. Au fost profesori care au creat in jurul lor adevarate scoli in nenumarate domenii, multe dintre ele in premiera nationala. Iar in aceste scoli s-a format o pleiada de studenti eminenti, care au dus mai departe traditia.

Anul acesta, pentru a reconfirma faptul ca Universitatea Politehnica Timisoara recunoaste adevaratele valori, sustine si rasplateste eforturilor depuse, excelenta a fost premiata printr-un eveniment care onoreaza intreaga comunitate UPT – Gala Premilor de Excelenta UPT 2021.

Evenimentul a fost deschis de rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, care a declarat ca „Universitatea Politehnica Timisoara a fost clasata recent pe unul dintre locurile fruntase intr-un ranking international ce tine cont de numarul de citari ale lucrarilor stiintifice ale cadrelor didactice. Daca raportam acest numar la cel al cadrelor didactice din UPT ne situam detasat pe primul loc in tara.

Plecand de la motto-ul universitatii – Nu zidurile fac o scoala, ci spiritul care dainuieste intr-insa – se poate spune ca astfel de evenimente reprezinta o celebrare a spiritului Politehnicii pentru ca e vorba de oamenii din Politehnica, absolventii nostri sau oameni care se afla intr-o legatura solida cu proiectele universitatii, oameni care stiu ca pentru a reusi depunem impreuna eforturi consistente.”

In continuare, au fost acordate premiile „Ioan de Sabata” cadrelor didactice care s-au remarcat prin excelenta in procesul educational si in tutorierea studentilor, in baza unei competitii deschise, la propunerea comisiilor instituite la nivelul facultatilor: s.l.dr.inf. Oana Sorina Chirila si as.drd.ing. Stelian-Nicolae Nicola, de la Facultatea de Automatica si Calculatoare; s.l.dr.ing. Radu-Ovidiu Ardelean, de la Facultatea de Chimie Industriala si Protectia Mediului; s.l.dr.ing. Maria-Roberta Jianu si s.l.dr.ing. Clara Beatrice Valceanu, de la Facultatea de Constructii; s.l.dr.ing. Ciprian-Ovidiu-Miron Dughir si s.l.dr.ing.Constantin Marian Bucos, de la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale; s.l.dr.ing. Ana-Adela Popa, de la Facultatea de Inginerie Electrica si Energetica; conf.dr.ing. Sorin-Aurel Ratiu, de la Facultatea de Inginerie Hunedoara; s.l.dr.ing. Attila Turi, de la Facultatea de Management in Productie si Transporturi; s.l.dr.ing. Cristian-Emil Moldovan si s.l.dr.ing. Adrian-Eugen Cioabla, de la Facultatea de Mecanica; as.dr. Andreea-Florina Pele, de la Facultatea de Stiinte ale Comunicarii.

Tot pentru excelenta in procesul educational au fost acordate, la propunerea Comisiei de Invatamant a Senatului UPT, premiile „Ioan de Sabata – Inovatie in Educatie” urmatorilor: conf.univ.dr.ing. Razvan-Virgil Bogdan, de la Facultatea de Automatica si Calculatoare, si conf.univ.dr.arh. Cristian-Tiberiu Blidariu, de la Facultatea de Arhitectura.

Nu doar eforturile depuse in activitatea didactica au fost premiate, ci si cele in activitatea de cercetare. Astfel au fost acordate premiile „Excelenta in cercetare” tinerilor masteranzi, doctoranzi sau cercetatori cu cele mai multe articole publicate in reviste cotate international: ing. Elisei Stefan Ilies, drd.ing. Oana Grad, prof.univ.habil.dr.ing. Larisa-Victoria Ivascu.

Premiul „Traian Lalescu”, instituit pentru recompensarea rezultatelor exceptionale obtinute in invatamantul preuniversitar a fost oferit elevului Vlad-Stefan Oros, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, medaliat cu aur la olimpiadele internationale de Fizica, Astronomie, pasionat de lingvistica, pian si fotografie.

Eforturile depuse pe parcursul intregului an au fost rasplatite prin acordarea premiilor „Excelenta in Digitalizare” (conf.dr.ing. Ovidiu Banias si s.l.dr.ing Octavian Stefan), „Excelenta in Sport” (Benjamin Bodo), „UPT Innovation Fellows” (AIMinded), „Excelenta in Dezvoltare Sustenabila” (prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu).

De asemenea, au fost acordate o serie de premii de excelenta partenerilor educationali sau strategici ai UPT: „Excelenta in Cultura” (Muzeul National al Banatului), „Excelenta in Parteneriatul ATU” (prof.univ.dr. Dorel Sandesc, prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, prof.univ.dr. Cristian Oancea, prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, prof.univ.dr. Madalin Bunoiu, prorector al Universitatii de Vest, si prof.univ.dr. Isidora Radulov, prorector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I”), „Timisoara 2030” (Sorin Maxim, director general ADR Vest), „Alumnus UPT” (Dan Bedros, presedintele Comitetului Director al UPT, si Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor), „Centenar” (acad. Dan Dubina, presedintele Filialei Timisoara a Academiei Romane).

Atmosfera festiva a Galei Premiilor de Excelenta UPT 2021 a fost completata cu un moment artistic sustinut de Trio Contraste (Dorin Cuibariu – clarinet, Sorin Petrescu – pian, Doru Roman – vibrafon/percutie) cu „O scurta istorie a jazzului de la origini pana aproape de zilele noastre”, precum si un recital de colinde sustinut de Corul Universitatii Politehnica Timisoara. (I.P.)

 

Leave a Reply