Profesorii ies in strada! Incepand de luni, 20 decembrie, proteste fata de inghetarea salariilor si in 2022, amenintandu-se chiar cu greva generala

Sindicalistii din educatie vor participa, incepand de luni, la proteste de strada si vor picheta sediile Guvernului si prefecturilor, in semn de protest fata de inghetarea salariilor si in anul 2022, potrivit unui comunicat remis de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Educatie (FSE) „Spiru Haret” si Federatia Nationala Sindicala (FNS) „Alma Mater”.


„Desi in ultima saptamana reprezentantii Guvernului afirmau ca salariatii din invatamant vor beneficia de majorarea salariului de baza in anul 2022, proiectul de ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare, postat in cursul noptii pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, releva contrariul: inghetarea salariilor personalului din invatamant si prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocarii procentului de 6% din PIB pentru finantarea invatamantului – toate acestea, in conditiile in care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a gasit resurse pentru acordarea de majorari salariale. (…) In calitate de reprezentanti ai salariatilor din educatie, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie ‘Spiru Haret’ si Federatia Nationala Sindicala ‘Alma Mater’ avertizeaza Guvernul Romaniei ca, incepand de luni, 20 decembrie 2021, salariatii din invatamant vor iesi in strada, pichetand sediile Executivului si prefecturilor”, se mentioneaza in comunicat.

Totodata, angajatii din educatie atrag atentia ca ar putea decide intrarea in greva generala in cazul in care Guvernul nu va majora salariile acestora conform legii salarizarii.

„Daca politica de totala desconsiderare a resursei umane din invatamant va continua, exista posibilitatea radicalizarii actiunilor de protest, mergand pana la neincheierea situatiei scolare/universitare pentru semestrul I si declansarea grevei generale. (…) Reamintim pe aceasta cale guvernantilor, dar si opiniei publice, ca personalul didactic trebuia sa beneficieze de salariile prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 incepand cu luna septembrie 2020.

Insa Guvernele Romaniei au decis prorogarea acordarii transelor de majorari salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel incat, in prezent, personalul didactic se afla in situatia in care nu a mai beneficiat de nicio majorare salariala din luna ianuarie 2020 – data la care i s-a acordat cea de-a doua transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018”, se precizeaza in comunicatul celor trei federatii sindicale.

Sindicalistii atrag atentia ca amanarea de doua ori a majorarilor salariale pentru angajatii din invatamant a dus la scaderea nivelului de trai al acestora sub limita de subzistenta.

„Amanarea de doua ori a majorarilor salariale – coroborata cu cresterea galopanta a inflatiei si a preturilor la energia electrica, gaze naturale si alimente de baza – a condus la scaderea nivelului de trai, chiar sub limita de subzistenta, pentru multi dintre acestia. In acest moment nu mai acceptam nicio inghetare a salariilor! Ne-am saturat sa fim ‘sacrificatii de serviciu’ din sectorul bugetar! Ne-am saturat sa mai fim umiliti! Bataia de joc la adresa noastra trebuie sa inceteze!”, se mentioneaza in comunicat.

Cele trei federatii din educatie atrag atentia si asupra situatiei celor 30.000 de salariati din categoria personalului nedidactic, care primesc salariul minim pe economie.

De asemenea, trebuie avut in vedere si faptul ca peste 30.000 de salariati din categoria personalului nedidactic din invatamant beneficiaza de salariul minim brut pe tara garantat in plata, desi, de la data declararii pandemiei COVID-19, acesti salariati au desfasurat si alte tipuri de activitati ce nu au legatura cu cele specifice postului detinut. In acelasi timp, personalul din invatamant este singura categorie de bugetari care nu beneficiaza de sporuri pentru conditii de munca, deoarece in ultimii ani politica guvernamentala in domeniul salarizarii a fost aceea a plafonarii cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a facut inaplicabile HG nr. 34/2018 si HG nr. 569/2017”, se precizeaza in comunicat.

FSLI, FSE „Spiru Haret” si FNS „Alma Mater” reprezinta peste 300.000 de angajati din invatamant. (I.P.)

 

Leave a Reply