Ajunul Craciunului! Traditii, obiceiuri si superstitii. Ce nu e bine sa faci cu o zi inainte de Craciun

Craciunul este sarbatoarea care aduce aproape familia, in care caldura din case invinge frigul de afara, iar mesele sunt imbelsugate. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut o serie de traditii, fie cele populare, fie ca este vorba despre cele biblice. Mos Craciun, Mos Ajun, sunt personajele principale care patroneaza Ajunul Craciunului. Mai mult de atat, se spune Mos Ajun ca ar fi fost frate geaman cu Mos Craciun. Acestia seamana intre ei ca doua picaturi de apa.


Ajunul Craciunului, in traditia populara, este sarbatoarea de sfarsit de an patronata de Mos Ajun.

Cine este Mos Ajun, fratele geaman a lui Mos Craciun

Totodata, se stie despre Mos Ajun ca ar fi fost ultimul dintre apostoli. El a poruncit sa se dea flacailor colaci. Tot el a zis sa se umble cu colindatul.

Conform traditiei, Maica Domnului, inainte de a naste, a cerut ajutor lui Mos Ajun. Acesta, considerandu-se prea sarac, a trimis-o catre fratele sau mai instarit – Mos Craciun. Astfel, Fecioara Maria a nascut in staulul al carui stapan era Mos Craciun. Mos Ajun este sarbatorit pe 24 decembrie.

Traditii de Ajun. Ce sa faci si sa nu faci cu o zi inainte de Craciun

In noaptea de Ajun nu e bine sa dormi pe paie sau prin fan in grajdul animalelor. In aceasta noapte boii vorbesc intre ei despre Mantuitorul Hristos. Hristos care s-a nascut in iesle si pe care acestia l-au incalzit cu suflarea lor.

Se spune ca in Ajun de Craciun cerurile se deschid. Minunea nu poate fi vazuta decat de oamenii credinciosi si buni la suflet.

O superstitie ne invata ca in noaptea de Craciun nu trebuie sa deschidem usa nimanui. Motivul: ne va zbura norocul din casa.

In multe regiuni ale tarii de Ajunul Craciunului, preotul umbla cu icoana nasterii lui Iisus Hristos.

Alte obiceiuri in seara dinaintea Craciunului: Ajun de Craciun

Se spune ca pentru a avea noroc, in decursul vietii, nu trebuie sa mananci nimic in ajun de Craciun.

In ziua de Ajun, cand gospodinele ies prima data in curte, trebuie sa adune cateva surcele. Apoi sa le imprastie prin casa: aceste surcele se numesc “pui”.

Cei care cresc albine nu trebuie sa dea nimic din casa in ziua de Ajun.  Daca fac asta o sa le mearga bine si sa nu o sa le piarda la roit.

Gospodinele trebuie sa fiarba pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate. Asa le vor avea si in anul urmator.

La Ajunul Craciunului se pune putina otava pe masa. Dupa sarbatori se va da vacilor sa o manance. Astfel le va merge bine si se vor inmulti.

In ajunul de Craciun este bine sa li se dea copiilor sa manance bostan, pentru a fi sanatosi tot anul.

In unele locuri, exista obiceiul conform caruia fetele nemaritate trebuie sa tina post negru pentru a-si putea visa ursitul.

In alte regiuni fetele, pentru a-si vedea ursitul, lasa afara peste noapte putin din toate felurile de mancare negustate. Astfel ursitul va veni si va gusta, iar acestea vor putea sa-l vada.

Trebuie sa trimiti mesaje si urari de Craciun la rude, prieteni, colegi. Este rost de impacare cu persoanele cu care te-ai certat.

Masa de Craciun

Masa de Craciun este o adevarata provocare pentru gospodinele care se respecta. Va reamintim unele dintre produsele traditionale care nu trebuie sa lipseasca din meniul sarbatorii.

De la Ignat, dupa „taiatul porcului”, preparatele din carne de porc ar trebui sa se regaseasca in orice gospodarie.

Vorbim despre carnati, maios, toba, piftie, slanina fiarta, sangerete, dar si snitele ori chiftele.

Toate acestea pot fi servite pe platouri de aperitive frumos aranjate in culorile Craciunului. De asemenea trebuie asortate cu zacusca de vinete si alte legume.

Mancarea traditionala romaneasca, sarmalele, sunt pregatite din timp si reprezinta felul principal.

Friptura de porc, cu diferite garnituri nu trebuie sa lipseasca. Muraturile completeaza meniul unei mese mult asteptate dupa perioada postului.

La desert, nu trebuie sa lipseasca placintele de casa si cozonacii. La categoria bauturi, in functie de preferinte, tuica si vinul. (I.P.)

Leave a Reply