Cati bani au trimis in tara cei 3,6 milioane de romani care locuiesc si lucreaza oficial in strainatate. Pentru prima data in ultimii 10 ani, diaspora ii “bate” pe investitorii straini

Cei 3,6 milioane de romani care locuiesc si lucreaza oficial in strainatate au trimis anul trecut 3,4 miliarde de euro in tara, reprezentand mai multi bani decat suma investitiilor straine.


Romanii au trimis acasa cei mai multi bani dintre toti cetatenii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, arata datele Eurostat.

Pentru prima data din 2011 incoace, anul trecut banii trimisi de romanii din strainatate acasa – 3,4 miliarde de euro – au depasit nivelul investitiilor straine directe – de 3 miliarde de euro.

Clasamentul remitentelor din 2020 in randul statelor UE arata un comportament complet diferit al diasporei in vreme de pandemie.

Romanii din strainatate au trimis in tara 3,4 mld. euro in 2020 (in scadere cu 7% fata de sumele trimise in 2019), spaniolii din strainatate au trimis acasa 2,9 mld. euro (in crestere cu 6% fata de sumele din 2019), iar polonezii au avut remitente in valoare de 2,8 mld. euro (in scadere cu 10% fata de anul 2019), acestea fiind statele cu cele mai mari incasari din remitente in 2020.

La nivelul intregii UE, volumul remitentelor a scazut cu 9% in 2020 fata de 2019; daca in Romania scaderea a fost de doar 7%, in Polonia a fost de 10%, in Ungaria de 50%, in Cehia de 2%, iar in Bulgaria de 71%.

Daca facem o comparatie intre migratia roma­neasca in strainatate si migratia poloneza in strainatate, conform datelor din cercetarile anterioare, rezulta ca migratia romaneasca este familiala in mai mare masura decat migratia poloneza, spre exemplu. (R.G.)

Leave a Reply