Curtea de Apel Timisoara a respins cererea „Colterm” de anulare a amenzii de 106 milioane de lei primita pentru neachizitionarea certificatelor de poluare

Curtea de Apel Timisoara nu crede in „lacrimile” primarului Dominic Fritz, acuzat ca nu a achizitionat certificatele verzi impuse companiei de termoficare Colterm SA pentru poluarea produsa, si a hotarat sa nu-l absolve de plata amenzii record de 106 milioane de lei primita de la Administratia Fondului pentru Mediu.


„Respinge actiunea in justitie formulata de reclamanta Compania Locala de Termoficare “Colterm” S.A. prin administrator judiciar consortiul „Alfa & Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL si Insolvein SPRL”, in contradictoriu cu parata Administratia Fondului pentru Mediu, actiune avand ca obiect: – anularea Deciziei nr. 35, emisa de Administratia Fondului pentru Mediu in solutionarea plangerii prealabile (contestatiei fiscale), comunicata societatii reclamante la data de 09.08.2021; – admiterea plangerii prealabile (contestatiei fiscale) formulata de reclamanta impotriva Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021; – anularea in totalitate a Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021, in ceea ce priveste stabilirea in sarcina reclamantei a obligatiei fiscale in cuantum de 106.863.467 lei, in temeiul art. 9 alin (1), lit. s) din O.U.G. nr. 196/2005 (exonerarea de plata acestor sume); – obligarea paratelor la plata cheltuielilor de judecata. Respinge cererea reclamantei de obligare a paratelor la plata cheltuielilor de judecata”, se mentioneaa in Hotararea 654/2021 pronuntata la termenul din 22 decembrie.

Reamintim ca, in 14 mai 2021, Administratia Fondului pentru Mediu a emis o decizie de impunere pentru suma de 106.863.467 lei, echivalentul a 21,6 milioane de euro, pentru Colterm, care nu a avut „numarul de certificate aferente emisiilor de CO2 generate in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020 si nerestituite in anul 2020”.

Este vorba despre un total de 201.463 certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Imediat dupa primirea acestei sanctiuni, Dominic Fritz nu a ezitat sa arunce vina pe fostul primar, Nicolae Robu.

Amenda primita de Colterm este sanctiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetenta si clientelism politic. Nu Primaria a fost amendata, ci Colterm, dar amenda priveste si modul in care Primaria a gestionat, in ultimii ani, situatia. A indatorat fiecare timisorean catre Colterm si a ascuns cetatenilor adevarul despre finantele companiei. Eu nu voi face acelasi lucru. Nu am gasit in bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor catre Colterm care sa permita companiei sa cumpere, inca din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncata pana dupa alegeri de fostul primar, iar pretul certificatelor s-a dublat de atunci”. Hotararea Curtii de Apel Timisoara nu este definitiva, ci poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare. (G.I.)

Leave a Reply