OMICRON. Noile restrictii pentru romani! Masca redevine obligatorie in spatiile aglomerate, angajatii din domeniile cheie ale statului, testare saptamanala

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a aprobat lista noilor restrictii pentru romani, in contextul inmultirii cazurilor de infectare cu Omicron, noua varianta de coronavirus.


Potrivit noii hotarari CNSU, accesul la restaurante, sali de fitness, workshop-uri, targuri, cinematografe, teatre va fi permis la 50% din capacitate. Asta in cazul in care rata de infectare este mai mica sau egala cu 1%. Daca incidenta depaseste 1%, accesul va fi permis pentru 30% din capacitate. 

Pot fi organizate in continuare festivaluri publice in aer liber, concerte, nu cu mai mult de 1000 de persoane, nu cu mai multe de 50% din capacitate, doar daca rata de infectare este mai mica sau egala cu 1%.

Se propune mentinerea obligativitatii purtarii a mastii de protectie doar tip medical sau FFP2, astfel incat sa acopere gura si nasul, in toate spatiile publice inchise si deschise. Pe de alta parte, mastile textile vor fi interzise.

Programul magazinelor sau al altor activitati va fi limitat pana la ora 22:00.

Testarea COVID va fi obligatorie la locul de munca, insa doar pentru angajatii din domenii cheie.

Angajatii din infrastructurile critice vor fi obligati sa se testeze saptamanal SAU sa poarte doar masti de tip FFP 2 SAU sa lucreze in ture. Asadar, angajatii acestor institutii vor fi obligati sa se supuna uneia dintre aceste trei masuri.

Care sunt infrastructurile critice

Sectorul Energetic

Tehnologia informatiei si comunicatiilor

Apa, paduri si mediu

Alimentatie si agricultura

Sanatate

Securitate nationala

Administratie

Transporturi

Industrie

Spatiul cosmic si cercetare

Financiar-bancar

Cultura si patrimoniu cultural national

Alte masuri propuse in Romania in contexul cresterii numarului de cazuri de infectare cu Omicron

Se propune mentinerea posibilitatii izolarii si carantinarii persoanelor care sosesc din tari cu risc epidemiologic ridicat in conditiile stabilite prin Hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta /ordin al ministrului sanatatii.

-Se propune ca organizarea si desfasurarea competitiilor sportive pe teritoriul Romaniei, in spatii inchise sau deschise, sa poata fi realizata, doar in intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, repartizarea acestora pe intreaga suprafata a arenei, asigurarea unei distante de minimum 2 metri intre persoane si purtarea mastii de protectie, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

  • Se propune ca organizarea si desfasurarea competitiilor sportive pe teritoriul Romaniei, in spatii inchise sau deschise, sa poata fi realizata, doar in intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului, repartizarea acestora pe intreaga suprafata a arenei, asigurarea unei distante de minimum 2 metri intre persoane si purtarea mastii de protectie, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

  • Se propune ca, in conditiile pct. 13, organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte in spatii inchise sau deschise sa fie permisa in intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

-Se propune ca, organizarea si desfasurarea de cursuri, inclusiv cele de formare profesionala care necesita activitati practice, workshop-uri si conferinte, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, sa fie permisa doar in intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea persoanelor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului in interior sau in exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, cu purtarea mastii de protectie si respectarea normelor de sanatate publica, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

-Se propune ca, organizarea si desfasurarea de cursuri, inclusiv cele de formare profesionala care necesita activitati practice, workshop-uri si conferinte, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, sa fie permisa doar in intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea persoanelor pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului in interior sau in exterior, dar nu mai mult de 100 de persoane, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, cu purtarea mastii de protectie si respectarea normelor de sanatate publica, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

-Se propune mentinerea organizarii si desfasurarii activitatilor specifice din domeniul diplomatic, inclusiv la sediile misiunilor diplomatice si oficiilor consulare acreditate in Romania, astfel incat sa fie asigurata o distanta de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana participanta si sa fie respectate regulile de protectie sanitara.

-Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor si la terase, precum si a celor dispuse in interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, precum si la terasele acestora sa fie permisa pana la 50% capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00-22,00 in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

-Se propune ca accesul in cadrul spatiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafata mai mica sau egala de 200 mp sa fie permis tuturor persoanelor fara a fi necesara dovada vaccinari, testarii sau trecerii prin boala, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana si cu afisarea la intrare a numarului maxim de persoane care pot fi simultan in incinta.

-Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici in spatii inchise in domeniul salilor de sport/fitness, sa fie permisa, fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

-Se propune ca activitatea targurilor, balciurilor si talciocurilor, sa fie permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului sanatatii si al ministrului muncii si protectiei sociale, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

-Se propune mentinerea obligatiei de organizare a programului de lucru in regim de telemunca sau munca la domiciliu pentru cel putin 50% din angajati, iar acolo unde specificul activitatii nu permite telemunca sau munca la domiciliu programul de lucru sa fie organizat si sa se desfasoare cu program decalat cu incepere de la orele 07.30 a.m., respectiv 10.00 a.m. sau in schimburi.

-Se propune exceptarea persoanelor, de la masurile prevazute in prezenta hotarare, care au varsta mai mica sau egala cu 12 ani si sunt insotite de o persoana cu varsta mai mare de 18 ani si care face dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2 sau care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

Numarul infectarilor s-a triplat

In 35 de judete si in Capitala rata imbolnavirilor este in crestere iar ultimele raportari oficiale arata ca intr-o saptamana numarul infectarilor s-a triplat.

Premierul Nicolae Ciuca vrea sesiune extraordinara in Parlament pentru actuala lege a certificatului verde. Insa, potrivit unor surse, acest lucru ar putea fi dificil de realizat deoarece alesii sunt in vacanta pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Bilant COVID-19 din 4 ianuarie 2022, in Romania

Grupul de Comunicare Strategica a anuntat ca, in ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 3.900 de cazuri.

In intervalul 03.01.2022 (10:00) – 04.01.2022 (10:00) au fost raportate de catre INSP 52 de decese (22 barbati si 30 femei), dintre care 5 anterioare intervalului de referinta, ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arges, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mures, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Valcea, Vrancea si Municipiul Bucuresti.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.593. Dintre acestea, 390 sunt internate la ATI. Dintre cei 390 pacienti internati la ATI, 33 au certificat care atesta vaccinarea.

Din totalul pacientilor internati, 79 sunt minori, 72 fiind internati in sectii si 7 la ATI. (G.G.)

Leave a Reply