Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie ar putea fi desfiintata pana la sfarsitul lunii martie. “Nu va exista un SIIJ 2.0 care sa-i preia atributiile!”, a precizat ministrul Justitiei

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, vineri, 7 ianuarie, ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) va fi desfiintata cel tarziu la finalul lunii martie si nu va fi inlocuita de un „SIIJ 2.0”, adica o alta structura care sa ii preia atributiile.


Predoiu a precizat la Ministerul Justitiei ca proiectul de desfiintare a Sectiei speciale va fi prezentat in Guvern in luna februarie si apoi trimis la vot in Parlament, probabil in prima jumatate a lunii martie, dar numai daca primeste aviz pozitiv de la Consiliul Superior al Magistraturii.

De altfel, in programul de guvernare al Coalitiei PNL – PSD – UDMR se specifica faptul ca, pana la data de 31 martie 2022, se va adopta un act normativ care sa prevada incetarea activitatii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, urmand ca aceasta sa fie inlocuita de o noua structura, care se ofere “garantii de independenta a magistratilor”.

„Pana la data de 31 martie 2022, vom adopta un act normativ care sa prevada incetarea activitatii SIIJ si infiintarea unei institutii/ structuri care ofera garantii de independenta a magistratilor si sa asigure, in acelasi timp, mecanisme eficiente pentru o reala si efectiva raspundere a judecatorilor si procurorilor, in conditii de impartialitate si de legalitate a procedurilor, in acord cu decizia CJUE din 18 mai 2021, cu avizul Comisiei de la Venetia din iulie 2021 si al Consiliul Superior al Magistraturii”, se arata in programul de guvernare, potrivit Agerpres. (V.E.)

Leave a Reply