FLAGRANT. Interlopii care-i extorcau de bani pe comerciantii din zona Pasului Palma, saltati de mascatii de la IPJ Suceava. Perchezitii in Ciumarna, satul cantat de Angelica Flutur

O grupare de infractori care, in cursul anului 2021 si in primele zile ale acestui an, a santajat comerciantii din zona pasului turistic Palma – Sucevita, fortandu-i sa plateasca diferite sume de bani, sub pretextul ca ei ar fi proprietarii terenurilor pe care acestia isi desfasurau activitatea, a fost destructurata de politistii IPJ Suceava.


Astfel, in dupa-amiaza zilei de sambata, politistii din cadrul Politiei Municipiului Campulung Moldovenesc, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Campulung Moldovenesc, impreuna cu politistii din cadrul Brigazii pentru Operatiuni Speciale Suceava, au realizat un flagrant pe raza comunei Vatra Moldovitei, confiscand sumele de 1.500 lei si 4.500 euro, care au fost solicitate si primite, in mod ilegal, de catre suspecti de la mai multi comercianti.

Politistii au obtinut informatii ca unul dintre suspectii monitorizati in dosarul de santaj, Pelepco Emilian, urmeaza sa primeasca o suma de bani de la unul dintre comerciantii care-si desfasoara activitatea in zona Pasului Palma, din comuna Vatra Moldovitei, satul Ciumarna. Pelepco Emilian si membri ai familiei sale au pretins banii pentru a le permite comerciantilor sa-si desfasoare activitatea comerciala in zona monumentului Palma. Astfel, politistii au reusit sa-i prinda in flagrant pe doi indivizi, Pelepco Emilian (24 de ani) si Pelepco Iliuta (27 de ani), ambii domiciliati in satul Ciumarna.

Dupa constatarea infractiunii de santaj, cei doi au fost perchezitionati, asupra lui Pelepco Emilian fiind gasita suma de 130 de lei si suma de 1.500 lei, ambalate diferit, fara a putea preciza provenienta sumei de bani la momentul depistarii.

Asupra altui barbat, care-i insotea pe cei doi, a fost identificata si ridicata suma de 4.500 euro, 172 lei, o cheie a unui autoturism, o lista cu materiale de constructii, un portofel de culoare neagra.

In continuare, politistii au pus in executare mandate de perchezitie domiciliara la 4 locatii din satul Ciumarna, activitate desfasurata cu forte marite si cu sprijinul luptatorilor S.A.S, I.J.J Suceava – Detasamentul 7 Jandarmi Campulung Moldovenesc si personal silvic din cadrul O.S. Vama.

In urma efectuarii acestor activitati au fost identificate si ridicate suma de 104.184 lei (21.000 Euro); 65 mc material lemnos in valoare de circa 32.500 lei; 6 telefoane mobile ce urmeaza a fi perchezitionate informatic; 6 cartele SIM ce urmeaza a fi perchezitionate informatic; 4 recipiente din plastic cu miros de combustibil ce pot avea legatura cu cauza.

Totodata, cu ocazia perchezitiei domiciliare, la una dintre locatii a fost identificat autoturismul marca BMW 525 d, fata de care era instituita masura asiguratorie intr-un alt dosar al Parchetului de pe langa Judecatoria Campulung Moldovenesc, din data de 18.11.2021, in consecinta punandu-se in executare si dispozitivul acestei ordonante.

Ca urmare a administrarii probatoriului, a fost dispusa continuarea urmaririi penale fata de Pelepco Iliuta cu privire la savarsirea infractiunii de santaj, (5 fapte) si fata de Pelepco Emilian, cu privire la savarsirea infractiunilor de lovire sau alte violente, distrugere, furt calificat si santaj (5 fapte).

Cei doi au fost retinuti pentru 24 de ore si prezentati Judecatoriei Campulung Moldovenesc cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, propunere admisa de judecatorul de drepturi si libertati.

Dosarul instrumentat vizeaza fapte de santaj si infractiuni asociate comise in perioada 2021-2022 fata de comercianti din zona pasului turistic Palma – Sucevita, care detin tonete in zona si carora barbatii din satul Ciumarna, comuna Vatra Moldovitei, le-au solicitat, de-a lungul timpului, sume de bani, inducandu-le o stare de teama si invocand fara just temei ca ar fi proprietarii terenurilor pe care acestia isi desfasurau activitatea.

In unul dintre cazuri, petrecut in noaptea de 8 spre 9 octombrie 2021, Sectia 14 Politie Rurala Vama a fost sesizata prin 112 de catre un barbat de 46 ani, din Vatra Moldovitei, despre faptul ca a fost agresat fizic.

Politistii s-au deplasat la fata locului, in parcarea din zona numita „Palma”, de pe partea stanga a D.N. 17 A, unde l-au identificat pe apelant.

Acesta prezenta leziuni la nivelul capului si a bratului stang. Din discutiile purtate cu victima s-a stabilit faptul ca in timp ce se afla la rulota pe care o detine in parcarea din locul numit „Palma”, loc unde comercializeaza produse alimentare si bauturi racoritoare, a fost atacat de 4 persoane, care aveau fetele acoperite si care au aruncat cu pietre in rulota si in autoutilitara, apartinand persoanei vatamate, care era parcata langa rulota.

Barbatul de 46 ani a mai relatat faptul ca persoanele care au aruncat cu pietre in rulota si in autoutilitara, au continuat ulterior sa loveasca cu obiecte contondente, posibil pari din lemn, avariindu-le si ca au rasturnat si distrus o parte din bunurile care se aflau langa rulota (frigider de racoritoare, dozator de bere). In momentul in care persoana vatamata a iesit din rulota, a fost lovit de catre unul dintre atacatori. (V.E.)

Leave a Reply