Avocatul Poporului: Suspendarea contractelor de munca in cazul angajatilor nevaccinati, neconstitutionala

Avocatul Poporului s-a pronuntat, azi, intr-o conferinta de presa, cu privire la neregulile descoperite in timpul restrictiilor impuse de autoritati.


Trebuie pastra un just echilibru intre interesul general de sanatate publica si interesul persoanei de a avea acces la procurarea celor necesare vietii prin munca sa. Masurile dispuse trebuie sa protejeze sanatatea si viata, nu sa devina sanctiuni pentru persoanele care din diverse motive – personale, pecuniare sau varii convingeri, aleg sa nu se vaccineze sau sa nu se testeze, a avertizat Avocatul Poporului.

“Din perspectiva noastra sunt neconstitutionale suspendarea contractelor de munca in caz de nevaccinare, iar daca se impune testarea e o intreaga discutie cat trebuie suportat de stat sau cat anume de angajat.
Ne intrebam in ce masura exista fonduri pentru plata acestor concedii medicale, daca asa cum spune Alexandru Rafila o sa ajungem toti sa ne infectam”, a subliniat Renate Weber.

Curtea Constitutionala a trimis guvernului punctul sau de vedere cu privire la suspendarea contractelor de munca pentru nevaccinati, iar proiectul initial al executivului este momentan oprit.

“Institutia noastra a fost solicitata de guvern in urma cu o luna, in legatura cu proiectul pe care il avea in discutie atunci si am sustinut foarte ferm ca din perspectiva noastra sunt masuri neconstitutionale”, a mai spus Renate Weber.

Cu privire la introducerea certificatul verde in institutii publice, Avocatul Poporului a facut demersuri pentru ca drepturile tuturor sa fie respectate:

“Este hotarare de guvern si nu o putem ataca. Am trimis nenumarate adrese catre multe institutii publice sa vedem in ce masura au putut sa se organizeze astfel incat persoanele fara certificat verde sa poata sa isi achite taxel, si au amenajat spatii in asa fel incat sa se poata face asta.” (I.P.)

Leave a Reply