Verdict final! Afaceristul acuzat de otravirea a trei persoane, dupa dezinsectia unui bloc din Timisoara, condamnat la 6 ani si noua luni de inchisoare si plata unor despagubiri de peste 300.000 de euro

Curtea de Apel Timisoara a dat verdictul final in cazul tragediei din blocul de pe strada Miorita, din Timisoara, unde, in urma unei dezinsectii, doi copii si mama unuia dintre acestia au decedat.


Judecatorii au decis sa respinga toate declarate dupa hotararea instantei de fond, atat al inculpatului, cat si celor opt parti civile (printre care si Spitalul de Copii “Louis Turcanu”), si sa mentina sentinta Judecatoriei Timisoara prin care administratorul firmei Bistim Dera SRL, Ioan Sorin Buta, a fost condamnat la 6 ani si noua luni de inchisoare si achitarea unor importante sume de bani reprezentand daunele morale.

„Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Buta Ioan Sorin si de partile civile Condescu Marian Nicolae si Condescu Rebeca Maria, impotriva sentintei penale nr. 1341 din 29.04.2021 pronuntate de Judecatoria Timisoara in dosarul nr. 10066/325/2020”, se mnentioneaza in Hotararea 27/2022 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara la termenul din 21 ianuarie.  Potrivit hotararii definitive, patronul firmei Bistim Dera SRL, Ioan Sorin Buta, a fost gasit vinovat pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si trafic continuat cu substante toxice.

Acesta a fost condamnat de Judecatoria Timisoara, in iulie 2021, la 6 ani si noua luni de inchisoare si obligat la plata unor daune morale de 150.000 de euro si 700.000 de lei, sentinta fiind mentinuta de Curtea de Apel Timisoara.

In luna noiembrie 2019, un bebelus de noua zile, un copil de trei ani si mama acestuia din urma, o tanara in varsta de 28 de ani, au murit dupa ce in blocul in care locuiau, situat pe strada Miorita nr. 8, din Timisoara, s-a executat o operatiune de dezinsectie si deratizare.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Timis au stabilit ca a fost folosita substanta Delicia – Gastoxin care contine fosfura de aluminiu, foarte toxica, cu efecte letale in caz de inhalare, si care necesita pentru utilizare autorizatie speciala.

“In urma acestor activitati, gazul toxic emanat de insecticid in contactul cu aerul, respectiv fosfina, s-ar fi raspandit prin gaurile din peretii blocului, existente in zona tevilor de instalatie termica si de apa, pana in interiorul apartamentelor locuite din imobilul situat pe str. Miorita nr.8 din Timisoara, in locuinte alaturate celor in care s-a folosit produsul toxic, unde ar fi fost inhalat de catre locatarii de la apartamentele nr.193 si nr.195, conducand la decesul a doi minori si a mamei unuia dintre acestia”, s-a mentionat in rechizitoriul confirmat de prim-procurorul Violeta Filip. (G.I.)

Leave a Reply