BILANT 2021. Curtea de Apel Timisoara, pe locul I in topul celor mai eficiente curti de apel din tara. VEZI ce spune presedintele Mircea Cretu despre aceasta performanta

Curtea de Apel Timisoara continua sa se mentina in topul celor mai eficiente curti de apel din Romania, dupa cum rezulta din Raportul de activitate pe anul 2021, care a fost prezentat, ieri, Adunarii generale a judecatorilor de la cea mai importanta instanta din Banat.


Astfel, potrivit datelor care ne-au fost comunicate de judecatoarea Raluca Panaitescu, purtatorul de cuvant al instantei, in 2021 a crescut volumul de activitate al tuturor instantelor de pe raza Curtii de Apel Timisoara, plusul de dosare inregistrate, fata de anul precedent, fiind de 2.114 dosare la Curte, 2.735 dosare la Tribunalul Timis, 1.979 dosare la Tribunalul Caras-Severin si 1.158 dosare la Tribunalul Arad.

Mai exact, in 2021, Curtea de Apel Timisoara si cele trei tribunale din raza sa de competenta au avut pe rol un numar de 53.750 dosare, din care 9.978 cauze nou intrate, cu 1.889 cauze mai mult decat cele inregistrate in anul 2020. Volumul de activitate al Tribunalului Timis, cu 22.975 de dosare, a fost mai mare decat al celorlalte doua tribunale, impreuna, in conditiile in care Tribunalul Arad a avut 9.465 de dosare, iar Tribunalul Caras-Severin – 8.702 dosare.

In ceea ce priveste activitatea Curtii de Apel Timisoara, fara instantele subordonate, la data de 31.12.2021, din volumul totalul de 12.608 de cauze, un numar de 10.298 de cauze au fost solutionate, 2.310 de cauze au fost inregistrate ca fiind stoc efectiv, iar un numar de 779 cauze – suspendate din diverse motive.

Incarcatura medie de dosare / judecator a fost de 569,4 (435,2 – in 2020), in conditiile in care media de dosare / judecator la nivel national a fost de 662,9.

„Din analiza centralizata a indicatorilor de eficienta la nivel STATIS ECRIS, Curtea de Apel Timisoara a fost, in anul 2021, o curte de apel foarte eficienta, ocupand locul 1 pe tara, cu „Foarte eficient” la toti indicatori si „Eficient” la rata de solutionare a dosarelor, respectiv operativitate, altfel spus, chiar si intre cele sapte curtii de apel din tara cu indicatorul general de eficienta, „Foarte eficient”, Curtea de Apel Timisoara se distinge ca fiind prima, raportat la fiecare indicator de eficienta in parte”, a anuntat presedintele Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Mircea Cretu.

In opinia sa, acesta performanta a fost posibila intrucat, in 2021, s-a reusit crearea unei echipe stabile de management la nivelul Curtii de Apel Timisoara, in conditiile in care au fost titularizati in functie nu doar presedintele Curtii si unul din vicepresedinti, ci si presedintii celor cinci sectii ale Curtii.

Totusi, spune judecatorul Mircea Cretu, indicatorii statistici permit un optimism moderat, mai ales in ceea ce priveste durata de solutionare a cauzelor, in componenta indicatorului de operativitate, care – in ceea priveste litigiile de munca – a fost la un minim istoric, de 56,8%, “Ineficient”, tragand mult in jos performanta incontestabila a celorlalte sectii, cu calificativul general “Foarte eficient”.

Stilul de management abordat, in 2021, a fost unul deschis dialogului si solutionarii tuturor problemelor de la nivelul Curtii de Apel si a instantelor arondate, prin comunicare, insa nu intotdeauna comunicarea directa a fost posibila din cauza restrictiilor generate de pandemie.

„Imaginea instantei este insa in stransa dependenta si de modalitatea in care publicul, in general, percepe activitatea de judecata. Increderea este ceea ce ar trebui sa stea la baza relatiei dintre justitie si societate, constiinta ca hotararile pronuntate sunt rezultatul unei analize atente, corecte, fara partinire. Constructia prestigiului instantei si imbunatatirea imaginii presupune o foarte buna colaborare cu toate institutiile care interactioneaza cu activitatea instantei, cu avocatii, cu celelalte profesii juridice, experti, notari, consilieri juridici, practicieni in insolventa, cu universitatile dar si cu mass-media”, se precizeaza in partea finala a raportului, echipa manageriala a Curtii de Apel Timisoara anuntand ca prioritatile activitatii profesionale, raman, si pentru anul 2022, asigurarea calitatii, eficientei si transparentei actului de justitie, reducerea duratei si simplificarea procedurilor judiciare, sporirea accesibilitatii ca serviciu public si dezvoltarea unei culturi a increderii si a respectului autentic pentru actul de justitie. (G.I.)

 

Leave a Reply