Prima tara din Uniunea Europeana care, de astazi, a ridicat toate restrictiile anti-Covid. „Omicron nu este o boala grava pentru cei vaccinati, este rezonabil sa ridicam restrictiile”

Prima tara din Uniunea Europeana care, de astazi, a ridicat toate restrictiile anti-Covid este Danemarca. Aceeasi decizie a fost luata si in Finlanda, in ciuda numarului record de noi infectari.


In ciuda numarului record de cazuri, autoritatile din Danemarca se bazeaza pe ratele mari de vaccinare. Valul de Omicron este considerat inofensiv.

Tara scandinava renunta la masti, certificate verzi si limitarea orelor pentru industria ospitalitatii. Cluburile de noapte se vor redeschide fara limita de persoane.

Totusi, raman in vigoare restrictiile la granita pentru calatorii nevaccinati care sosesc din tari non-Schengen. Peste 60% dintre danezi au facut a treia doza, fiind peste media europeana care se afla undeva la sub 45%.

In ultima saptamana, Danemarca a inregistrat intre 33.000 si 47.000 de infectari zilnice, insa internarile in spitale au fost mult mai mici decat in valurile precedente ale bolii.

„Intrucat Omicron nu este o boala grava pentru cei vaccinati, credem ca este rezonabil sa ridicam restrictiile”, a declarat epidemiologul Lone Simonsen. Intr-un sondaj publicat luni de cotidianul Politiken, 64% dintre danezii chestionati au raspuns ca au incredere in politica guvernului privind gestionarea pandemiei.

De asemenea, toate restrictiile legate de coronavirus urmeaza sa fie ridicate si in Finlanda, in februarie, momentul exact urmand a fi stabilit in aceasta saptamana, a anuntat prim-ministrul Sanna Marin.

Marin a precizat ca guvernul ei condus de social-democrati se va reuni miercuri pentru a elabora un plan de anulare a regulilor, potrivit televiziunii nationale YLE.

Unele masuri urmeaza deja sa fie relaxate. De exemplu, incepand de astazi, restaurantele isi vor putea prelungi programul pana la ora 21.00 si servi alcool pana la 20.00.

Controalele la frontiera cu alte tari din UE si Schengen vor fi de asemenea ridicate de azi. Acestea au fost introduse in decembrie pentru a incetini raspandirea variantei foarte contagioase Omicron.

Guvernul a declarat ca vaccinurile si-au dovedit eficacitatea prevenind spitalizarile in masa pe masura ce varianta Omicron s-a raspandit in Finlanda, ceea ce inseamna ca tara este intr-o pozitie buna pentru a ridica in sfarsit toate restrictiile.

Dupa doi ani de pandemie, OMS anunta ca aceste masuri duc la crize economice si la un stres nejustificat.

De data aceasta, cei de la OMS recomanda intr-un mesaj, ca acest certificat verde, dovada vaccinarii, sa nu mai fie o obligativitate ceruta de ale tari membre UE sau din afara UE, pentru ca provoaca un stres social.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda “ridicarea sau relaxarea interdictiilor legate de calatorii, pentru ca acestea nu ofera o valoare adaugata si contribuie in continuare la stresul social si economic trait de state”. 

Masurile legate de calatorii (masti, testare, izolare/carantina, vaccinare) ar trebui sa se bazeze pe evaluarile riscurilor si trebuie sa se evite o povara financiara pe umerii celor care calatoresc, mai spun cei de la OMS.

In plus, OMS mai spune ca sunt tari care nu au avut pana acum acces la vaccin asa cum au avut, de pilda, alte state care au avut chiar si mai multe tipuri de ser.

Inclusiv in tara noastra este o discutie pe aceasta tema, daca acest certificat sa fie obligatoriu la mall sau la iesirea din vama. (G.G.)

 

Leave a Reply