VIDEO Politistii au protestat in fata Parlamentului pentru salarii mai mari, angajarea de personal in sistem si indexarea pensiilor militare cu rata inflatiei

Peste 1.500 de politistii au protestat, astazi, in Piata Victoriei din Bucuresti, chiar in timpul sedintei de Guvern. Oamenii legii sunt nemultumiti de scaderea cuantumului pensiilor de serviciu si pentru ca nu au primit sporul de risc. De asemenea, acestia sunt nemultumiti de conditiile de munca si spun ca ar trebui angajati mai multe persoane in sistem. Din cauza manifestatiei, in Capitala s-au impus restrictii de circulatie.


„Politistii, oameni ai legii care aplica in fiecare zi legea, sunt victimele nerespectarii legii. Avem doua transe restante, ultimele doua din legea salarizarii, si cuantumul sumei pe care ar fi trebuit guvernul s-o aloce e undeva in jur de 250 de lei. Protestul se incheie cand avem o garantie, o data certa cu privire la momentul in care se va aplica Legea Salarizarii, insa acest raspuns nu l-am primit pana acum de la Guvern si nici de la partidele care formeaza coalitia de guvernare”, a declarat Cosmin Andreica, presedintele Sindicatului Europol.

Mai mult, Ionut Andrei Pop, vicepresedintele Sindicatului Europol, a anuntat ca salariile politistilor sunt calculate la nivelul anului 2009. „Vede toata lumea situatia economica in care ne aflam, cresterea preturilor la energie, cresterea inflatiei. Am ramas cu salariile calculate la nivel de 2009. E aproape imposibil sa mai poti face ceva ca politist in aceasta tara cu salariile oferite de statul roman. Am venit 10 politisti din Maramures cu masinile personale”.

La protest au fost prezenti angajati ai MAI din toate colturile tarii, din Maramures si pana in Constanta, care au venit cu autocare, microbuze, dar si cu masinile personale, pentru a-si spune nemultumirile. Oamenii isi doresc ca salariile sa le fie platite potrivit legii votate in 2017. Spun ca nu au primit acea marire salariala. Sunt de asemenea nemultumiti de conditiile de munca si spun ca ar trebui angajati mai multe persoane in sistem, pentru ca in acest moment nu-si pot duce sarcinile pentru ca sunt prea putini.

In jurul orei 11, in piata erau peste 1500 de protestatari, lumea continua sa vina, iar de acolo coloana a plecat in mars pe Bulevardul Magheru catre MAI, iar de acolo pe Calea Victoriei catre Parlament. Protestul de astazi s-a incheiat in jurul orei 15.

Actiunea are loc dupa ce solicitarile adresate de Federatia Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual (FSNPPC) si de alte 14 organizatii ale angajatilor din familia ocupationala Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala nu au fost indeplinite de Guvern.

Politistii si ceilalti angajati din structurile de ordine publica au urmatoarele revendicari: aplicarea integrala a Legii-cadru a salarizarii nr. 153/2017, in ceea ce priveste Anexele VI si VIII, care fac referire la politistii, militarii si personalul contractual din familia ocupationala Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala; indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflatiei, conform legii, pentru anul 2019 (nu doar pentru anul 2020) si asigurarea asistentei medicale de calitate in conditiile in care beneficiarii sunt platitori de CASS; majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihica, in cuantumul maxim prevazut de lege, pentru a eficientiza activitatea Politiei judiciare si a celorlalti politisti care desfasoara activitati in dosarele de urmarire penala sau in alte domenii complexe ale muncii operative.

Alte revendicari ale politistilor se refera la adoptarea de masuri pentru diminuarea deficitului de personal politienesc, astfel incat acestia sa isi poata indeplini misiunile de ordine si siguranta publica, in interesul comunitatii si al statului, la standardele prevazute de lege, dar si pentru a evita suprasolicitarea continua a personalului operativ, prin efectuarea de misiuni si sarcini suplimentare, zi de zi; dotarea logistica a politistilor, cu mijloace de mobilitate, dar si cu echipamente de interventie si de protectie fizica adecvate indeplinirii misiunilor; impunerea fortata a unor sarcini cu specific medico-sanitar, pentru care politistii nu au pregatirea necesara, in toata perioada starii de urgenta si a starilor succesive de alerta, declarate de Guvern, pe timpul pandemiei, incepand cu 15 martie 2020; eficientizarea dialogului social cu Guvernul si cu Ministerul Afacerilor Interne in ceea ce priveste drepturile/interesele politistilor si ale personalului contractual, conform Agerpres. (V.E.)

Leave a Reply