ALERTA! Campanii promotionale false lansate in mediul online, in care hackerii folosesc imaginea Profi Romania. „Evitati accesarea acestora!”, avertizeaza conducerea companiei

Imaginea supermarket-urilor Profi Romania este folosita, in ultima perioada, intr-o serie de campanii promotionale false lansate de hackeri in mediul online. Atacatorii incearca sa profite de perioada reducerilor si a promotiilor de sezon si continua sa lanseze noi provocari pe retelele de socializare, mizand pe credulitatea romanilor care „vaneaza” orice castig adus de roata norocului


Directoratul National de Securitate Cibernetica – DNSC a explicat, intr-o postare pe Facebook, cum actioneaza cei care se ocupa de inselatorii si la ce sa fie atenti clientii. 

Cum sa te feresti de inselatorii

Mai jos aveti un exemplu de site care gazduieste o campanie promotionala falsa, care se foloseste de imaginea Profi Romania, pentru a atrage potentialele victime sa dea clic si sa-ti ofere date sensibile, cu speranta de a primi un premiu, precizeaza reprezentatii DNSC.

Daca deja ati facut clic, verificati adresa site-ului vizitat, inainte de a face orice alta actiune. De multe ori atacatorii se folosesc de instrumente de prescurtare a link-ului, pentru a nu se distinge adresa exacta.

Daca site-ul are un domeniu ciudat (.xyz, .online, .info, etc.), diferit de cel oficial (.ro sau .com), atunci cel mai probabil este vorba despre un site care propaga atacuri de tip scam sau #phishing

Daca o oferta pare prea buna ca sa fie adevarata, verificati existenta acestei promotii pe canalele oficiale ale companiei respective.

Fiti atenti la corectitudinea gramaticala si de exprimare a textului in limba romana!

Eventuale erori flagrante pot fi un indiciu ca este vorba despre un posibil atac.

Evitati furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, daca va sunt cerute explicit online, mai ales daca vi se promite un castig rapid daca o faceti!

Raportati astfel de pagini care propaga concursuri, promotii false sau oportunitati ireale de castig catre reteaua sociala in spatiul careia s-a publicat acel post.

Mai multe raportari intr-un timp scurt pot duce la suspendarea rapida a paginii care propaga continut malitios.

Nu oferiti datele de pe card

Daca ati oferit date financiare sau date de card in urma accesarii unor astfel de link-uri pe social media, va recomandam sa luati imediat legatura cu banca pentru blocarea cardului si monitorizarea tranzactiilor din cont!

Daca ati suferit pagube materiale, va trebui sa depuneti o plangere la Politia Romana. Totodata, notificati Directoratul la telefon 1911 sau pe mail la alerts[@]dnsc[.]ro.

Avertismentul transmis de Profi pe Facebook

”Va rugam sa fiti atenti! In ultima perioada au fost semnalate mai multe campanii false, postate in numele Profi, in mod ilegal. Va rugam frumos sa evitati accesarea acestora”, este avertismentul transmis de reprezentatii Profi pe Facebook.

De asemenea, postarea a fost insotita si de o poza, in care apar mai multe plicuri, ce aparent ar fi destinate celor care au castigat un premiu din partea magazinului. Evident acest lucru este fals si reprezinta o inselatorie. (I.P.)

sursa: Facebook Directoratul National de Securitate Cibernetica – DNSC, Facebook Profi Romania

Leave a Reply