Mai multi pasionati de sporturi de iarna, ucisi de avalanse, in Austria! Autoritatile avertizeaza ca, in aceasta perioada, exista un pericol sporit de avalanse

Trei avalanse care s-au produs in zone diferite din nordul Austriei, intr-un interval de doar 24 de ore, au facut opt victime in randul pasionatilor de sporturi de iarna, au anuntat, sambata, autoritatile din aceasta tara, citate de DPA si Reuters.


Patru persoane din Suedia si un ghid local au murit, vineri, in provincia Tirol, in regiunea orasului Spiss, aflat la granita cu Elvetia.

Turistii suedezi se aflau in afara pistelor de schi cu ghidul lor montan in momentul in care au fost surprinsi de o avalansa cu latimea de 400 de metri. Un alt membru al grupului a fost acoperit doar partial de zapada si a putut sa telefoneze unui prieten din Suedia. Acesta din urma a contactat o persoana care a calatorit in Austria cu acelasi grup dar care nu se urcase pe munte in acea zi, iar serviciile de interventie austriece au fost astfel instiintate. Cel de-al cincilea suedez aflat in Austria, in varsta de 42 de ani, a supravietuit.

Autoritatile austriece au anuntat, sambata, ca o alta persoana a murit intr-o avalansa care s-a produs, vineri, pe muntele Knodelkopf, din provincia Vorarlberg. Victima, care calatorea alaturi de un grup de turisti in afara pistelor amenajate, a fost acoperita de un strat de zapada. Desi ceilalti membri ai grupului l-au scos destul de repede din zapada, barbatul a decedat.

Cea de-a treia tragedie s-a produs sambata, cand doi schiori – o femeie de 61 de ani si un barbat de 60 de ani – au fost gasiti decedati, la scurt timp dupa miezul noptii, in localitatea Wildschonau din provincia Tirol, dupa ce rudele lor au contactat serviciile de urgenta in urma disparitiei celor doua persoane.

Potrivit sistemului austriac de avertizare pentru avalanse, in aceasta perioada exista un pericol sporit in multe regiuni muntoase din tara, nivelul de risc fiind crescut pana la categoria 3, pe o scala cu cinci trepte.

Din cauza zapezii proaspat cazute, zeci de avalanse au fost raportate, in zilele de joi si vineri, doar in provincia Tirol, potrivit acestui sistem de avertizare. (Agerpres)

Leave a Reply