Big Brother! Strazile Timisoarei, monitorizate cu aproape 100 de camere video. Anul trecut, politistii locali au sesizat 1611 fapte penale si contraventionale, cu ajutorul sistemului de supraveghere video

Politia Locala Timisoara a semnat, in aceste zile, contractul cu firma care a castigat licitatia referitoare la ”Achizitia sistemului de monitorizare video a unei portiuni a Canalului Bega si a unei parti a zonei centrale a municipiului Timisoara”, fiind in faza de pregatire a demararii executiei lucrarilor.


Initiativa referitoare la aceasta investitie a fost inceputa in urma cu cativa ani, cand s-a lansat tema de proiectare, s-a efectuat un studiu de fezabilitate, a fost obtinuta autorizatia de construire in baza careia s-au obtinut avizele necesare efectuarii lucrarilor de instalare a camerelor, toate acestea necesitand timp, inclusiv alocarea de fonduri necesare.

Abia in anul 2021, pentru aceasta investitie, in bugetul Politiei Locale a fost alocata suma de 100.000 lei, diferenta pentru realizarea investitiei fiind alocata pentru anul 2022. Anuntul privind licitatia a fost publicat pe SEAP la data de 24.09.2021, valoarea estimata a investitiei fiind de 1.314.979,28 lei fara TVA, deschiderea ofertelor avand loc la data de 08.11.2021. Desi au manifestat interes patru operatori economici, la procedura din data de 08.11.2021 a depus oferta un singur operator, respectiv Backup Technology SRL. Atribuirea contractului a fost realizata la valoarea de 1.101.808,18 lei fara TVA.

Simultan cu aceste demersuri, la data de 26.11.2021, a fost publicat in SEAP, la sectiunea Publicitate Anunturi, documentatia pentru atribuirea contractului de servicii de dirigentie de santier, cu termen de depunere oferta pana la data de 06.12.2021. Valoarea estimata a contractului a fost de 13.150 lei fara TVA. La data de 20.12.2021 a fost semnat contractul de prestari servicii cu Frangomy Solution SRL, la valoarea publicata in anunt.

In prezent, este in pregatire procesul de executie a lucrarilor, fiind efectuate demersurile de plata catre Inspectoratul de Stat in Constructii, urmand ca in cel mai scurt timp sa se emita ordinul de incepere a lucrarilor. Durata de executie a sistemului este de 6 luni. Este vorba despre 22 de camere de supraveghere video montate in 15 locatii, cu tot ce presupune, respectiv cablare curent si fibra optica, executia infrastructurii, dotare dispecerat etc.

Cele 22 de camere sunt prevazute a fi instalate pe o parte a Canalului Bega, respectiv Podul Dacilor, Piata Traian, Podul Michelangelo, Podul Mihai Viteazu, intersectia Str. Eugeniu de Savoya cu Str. Martin Luther, intersectia Str. 2 Mai cu Str. Florimund Mercy, intersectia Str. Francesco Griselini cu Str. Proclamatia de la Timisoara, intersectia Str. Proclamatia de la Timisoara si Str. Augustin Pacha, P-ta Libertatii,  Str. Gheorghe Lazar, Str. Emanuil Ungureanu, P-ta Unirii, Str. Marasesti, P-ta Victoriei, B-dul I. C. Bratianu.

Municipiul Timisoara, prin Politia Locala, are in prezent implementat un sistem de supraveghere video destinat cresterii sigurantei, prevenirii si reducerii infractionalitatii stradale, fiind instalate un  numar de 94 camere video in 13 locatii din oras. Obiectivul va fi racordat la reteaua gestionata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Implementarea acestui proiect de modernizare a fost stabilita tinand cont de faptul ca  Timisoara a castigat titlul de Capitala Culturala  Europeana, dar si cu scopul cresterii gradului de securitate a spatiilor publice, precum si pentru identificarea operativa a infractiunilor care se produc pe raza municipiului.

De mentionat faptul ca politistii locali din cadrul Serviciului Ordine Publica au constatat, numai anul trecut, un numar de 80 de fapte de natura penala, suspectii identificati fiind predati Politiei Municipiului Timisoara pentru continuarea cercetarilor. Totodata, au fost identificate anul trecut 40 de situatii de migratie ilegala, 264 de persoane fiind incredintate Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera.

Politistii locali din cadrul Biroului Monitorizare Video au sesizat anul trecut 1611 fapte de natura contraventionala si infractionala observate cu ajutorul camerelor deja instalate si au dat curs la 82 de solicitari privind inregistrari video, cele mai multe dintre acestea catre Inspectoratul de Politie Judetean Timis, dar si catre Judecatoria Timisoara, Directia Nationala Anticoruptie Timisoara, Primaria Municipiului Timisoara si cetateni.

Toate acestea demonstreaza ca un sistem de supraveghere performant determina cresterea sigurantei cetatenilor, sprijinind astfel toate fortele din cadrul sistemului integrat de ordine publica in luarea masurilor legale pentru diminuarea fenomenului infractional, sistem din care Politia Locala face parte integranta si isi demonstreaza rolul de institutie activa. (Politia Locala Timisoara – Biroul Comunicare, Registratura si Evidenta operativa)

Leave a Reply