Definitiv! Curtea de Apel Suceava a decis ca accesul studentilor la cursuri sau in camine nu poate fi conditionat de vaccinare, testare sau trecerea prin boala

Curtea de Apel Suceava a mentinut, la termenul de miercuri, hotararea Tribunalului Suceava de a suspenda – la cererea Ligii Studentilor (LS IASI) si a cinci studenti ai Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie „George Emil Palade” din Targu Mures (UMFST) – deciziile institutiei de invatamant prin care aceasta a conditionat accesul studentilor la activitatea didactica si in caminele universitatii de vaccinare, testare anti-covid sau de trecerea prin boala. Decizia este definitiva.


Decizia Curtii de Apel Suceava intareste faptul ca exista o indoiala rezonabila, vadita, asupra legalitatii actelor emise de Universitate si intareste opinia juridica pe care Liga Studentilor (LS IASI) a sustinut-o constant, anume ca universitatile nu pot conditiona accesul studentilor in baza certificatului verde si ca hotararile de guvern privitoare la prelungirea starii de alerta nu au nicio aplicabilitate in acest sens.

Mai mult, decizia instantei confirma inclusiv indoiala rezonabila cu privire la legalitatea obligativitatii de a purta masca in spatiile interioare ale universitatii, fiind suspendate inclusiv normele prin care a fost impusa aceasta obligatie.

Totodata, Liga Studentilor (LS IASI) solicita in continuare demisia de onoare a conducerii Ligii Studentilor din Targu Mures (LSTGM) pentru faptul ca au sustinut pana in ultimul moment deciziile universitatii, cu scopul de a decredibiliza demersurile realizate de studentii nedreptatiti de catre UMFST. Universitatea si-a intemeiat recursul, printre altele, pe sustinerea acordata de LSTGM conducerii institutiei in aceasta speta.

Reamintim faptul ca reprezentantii Ligii Studentilor din Targu Mures (LSTGM) au pornit o campanie de bullying pe retelele de socializare si pe grupurile interne de discutii impotriva studentilor care au contestat din toamna deciziile UMFST. La unele camine studentesti s-au afisat liste cu studentii nevaccinati cu scop de „umilire publica” (public shaming).

Totodata, Liga Studentilor (LS IASI) reitereaza faptul ca asa-zisa „recunoastere” formala a unei organizatii studentesti de catre o universitate nu are nicio baza legala si nu este de natura sa infranga in vreun fel dreptul studentilor de a se adresa instantelor de judecata in vederea recunoasterii drepturilor si intereselor lor legitime.

Pretentia UMFST, dar si a asa-zisilor „reprezentati” ai studentilor, ca toti studentii ar trebui sa se supuna deciziilor Ligii Studentilor din Targu Mures (LSTGM) si a reprezentantilor alesi in structurile de conducere ale institutiei reprezinta un abuz grav, specific unui sistem totalitar.

In instanta, UMFST a mintit in continuare, afirmand ca doar 5 studenti ai universitatii se opun restrictiilor impuse de universitate. In realitate, cel putin 207 studenti au semnat olograf o petitie prin care au cerut conducerii UMFST sa isi revoce hotararile.

Documentatia din dosar a fost realizata de Departamentul juridic din cadrul Ligii Studentilor (LS IASI) – coordonat de colegul nostru, Silvian-Emanuel Man, care a reprezentat organizatia in dosar, cu sprijinul Tuca Zbarcea si Asociatii si al doamnei avocat Diana Lucaciu (Baroul Bucuresti) care i-a reprezentat pe studenti, dorind cu aceasta ocazie sa le aducem multumirile noastre si ale studentilor pentru eforturile depuse.

„Decizia instantei reprezinta un veritabil precedent judiciar, fiind prima hotarare judecatoreasca definitiva in ceea ce priveste suspendarea unor acte administrative ale unei universitati emise sub pretextul starii de alerta, de pe urma careia profita toti studentii. Ii asiguram pe toti cei afectati ca vom dispune de toate resursele intelectuale si materiale pe care le avem pentru a duce dosarul la o hotarare definitiva de anulare, avand in vedere recuperarea prejudiciilor materiale care au fost create prin deciziile universitatii.

Totodata, in perioada urmatoare, vom sanctiona prin mijloacele legale pe care le avem la dispozitie universitatile si institutiile publice care au adoptat masuri similare, contrare principiilor de drept, normelor constitutionale si prevederilor legale”, a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, presedinte Liga Studentilor Iasi. (I.P.)

Leave a Reply