Droguri consumate in penitenciare! 182 de detinuti au recunoscut ca s-au drogat in timpul executarii pedepselor

Raportul national privind situatia drogurilor, document redactat de Agentia Nationala Antidrog (A.N.A.), a fost aprobat de Guvernul Romaniei, in sedinta din 16 februarie. Conform datelor furnizate A.N.A. de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor (A.N.P.), din efectivul total de persoane aflate in custodia unitatilor penitenciare la sfarsitul anului 2020 (aproximativ 23.000), 2.163 detinuti (7,1% femei) s-au declarat consumatori de droguri la intrarea in detentie, ponderea acestora in populatia incarcerata fiind de 9,9%, o scadere de aproximativ 3 procente comparativ cu anul anterior.


Categoria de varsta cea mai afectata de consumul de droguri este cea a detinutilor cu varsta cuprinsa intre 22-30 ani (36,6%), urmata de cei cu varsta cuprinsa intre 31-40 de ani (28,5%).

Dintre detinutii aflati in unitatile penitenciare la sfarsitul anului 2020, 182 detinuti au declarat consum de droguri in timpul detentiei, iar 13 detinuti au fost identificati ca fiind consumatori de droguri prin efectuarea de teste de determinare a drogurilor in urina sau in sange.

Drogul consumat cu precadere inainte de intrarea in detentie, este, la fel ca si in anii anteriori, heroina, aceasta fiind urmata de canabis si alte droguri. Calea cea mai frecventa de administrare a drogurilor a fost, in anul 2020, fumatul (42,94%), urmat de consumul injectabil, consumul oral, prizat si alte cai de administrare.

Spre deosebire de anul 2019, cand ponderea beneficiarilor care au accesat serviciile oferite in arestul politiei a fost de aproape 2 ori mai mare decat cea a celor care au facut-o in reteaua sistemului penitenciar, in 2020, cererea de tratament este mai mare in mediul penitenciar (53,2% in unitatile sistemului penitenciar, fata de 46,8% in arestul politiei).

Drogul principal pentru care a fost solicitata asistenta de specialitate este diferit in functie de mediul privativ de libertate:

– in arestul politiei: admiterea la tratament a fost determinata de consumul de canabis

– in penitenciar: admiterea la tratament a fost determinata de consumul de opiacee, in special heroina. (V.E.)

NOTA: Raportul redactat de Agentia Nationala Antidrog poate fi vizualizat la aceasta adresa.

Leave a Reply