Muzeul National de Arta Timisoara, la Expo 2020 Dubai! Sarbatoreste 150 de ani de patrimoniu artistic la Pavilionul Romaniei, cu ocazia Zilelor Judetului Timis (P)

Anul acesta, MNArT aniverseaza 150 de ani de institutie muzeala cu profil artistic de la infiintarea ”Societatii pentru istorie, arta si arheologie”, in 1872, de catre colectionarul Ormos Zsigmond. Pentru a marca aceasta aniversare, departamentele de specialitate ale muzeului au realizat un film cu tematica aniversara ”MNArT – 150 ani de patrimoniu artistic”, dedicat participarii muzeului la Pavilionul Romaniei de la Expo 2020 Dubai, in perioada 3-9 martie 2022.


Expozitia multimedia, ce urmeaza a fi prezentata la Expo 2020 Dubai, va mai cuprinde lucrari ale unor artisti contemporani (Suzana Fantanariu, Dorel Laurentiu Tulcan, Sorin Scurtulescu), precum si o serie de actiuni participative dedicate publicului, montarea unui puzzle aniversar supradimensionat (imagine ”Fata cu Breton” a pictorului Theodor Aman din colectia muzeului), un performance pictural al artistului Sorin Scurtulescu si un tur virtual interactiv care va conecta, in timp real, spatiul expozitional cu retelele de socializare.

Expozitia mondiala de la Dubai se desfasoara o data la cinci ani, timp de sase luni, fiind unul dintre cele mai vechi si mai mari evenimente din lume, la care a participat si Romania, pornind inca de la prima editie in 1851.

In aceasta editie, Pavilionul Romaniei cuprinde o serie de prezentari sub deviza ”Romania New Nature” definite prin relatia cu natura in incercarea de a gasi un echilibru care sa asigure viitorul omenirii, dar si in incercarea de inovare si utilizare creativa a resurselor.

Participarea muzeului in cadrul Pavilionului Romaniei in Dubai reprezinta un deosebit prilej de incadrare a patrimoniului MNArT in reteaua institutiilor culturale si artistice regionale, nationale si internationale prin posibilitatea accesarii in format online a colectiilor, expozitiilor, operelor de arta. Proiectul este rezultatul strategiei muzeului de extindere a mijloacelor de mediere culturala si de promovare a patrimoniului muzeal prin strategii de digitalizare, cat si de a prezenta o oferta culturala diversificata care sa atraga publicul local, national cat si din afara granitelor. (I.P.)

Parteneri: Consiliul Judetean Timis, Facultatea de Arte si Design, Universitatea de Vest Timisoara, Uniunea Artistilor Plastici Filiala Timisoara.

Leave a Reply