Lovitura grea pentru fanii lui Putin! Moldova a blocat portalul de stiri Sputnik.md, organul de propaganda prin care Rusia „incita la ura si razboi” in limba romana! Acesta nu mai poate fi accesat nici in Romania

Portalul de stiri Sputnik, principalul organ de propaganda ruseasca pentru Republica Moldova si Romania, a fost inchis de autoritatile de la Chisinau. Hotararea a fost luata in contextul invadarii Ucrainei de catre Rusia. Pana sa fie inchis, Sputnik a publicat titluri pro Kremlin si mincinoase, de genul: „Operatiune speciala rusa in Ucraina. Scopul: demilitarizarea”, „Ministrul rus de externe: Rusia va fi mereu pregatita de dialog”, „Crimele autoritatilor ucrainene impotriva civililor”, „MAE rus: nu este inceputul razboiului, este o incercare de a preveni un razboi global”.


Site-ul Sputnik.md este detinut oficial de guvernul rus si era foarte accesat si in Romania. El promova politicieni controversati din Romania, ultima “eroina” fiind Diana Sosoaca. Printre personajele premiate de Sputnik s-a numarat si eurodeputata din Timisoara Maria Grapini.

Sputnik intra in Romania prin intermediul Republicii Moldova, acolo unde are o statie radio si tine un site de stiri cu o audienta ridicata pentru Republica Moldova.

Anuntul vine in contextul in care vecinii de peste Prut au intrat in stare de urgenta, dupa declansasea razboiului dintre Rusia si Ucraina. Presedintele Maia Sandu a lansat mai multe apeluri pentru ca oamenii sa se informeze din surse sigure.

”Pe de o parte, trebuie sa respectam dreptul oamenilor de a alege sursele de informare, pe de alta parte, trebuie sa avem grija de corectitudinea acestor surse de informare. In contextul starii de urgenta, Comisia Situatii Exceptionale va oferi prerogative suplimentare Consiliului Audiovizualului, asa incat anumite actiuni sa fie intreprinse repede.

Astazi, cadrul legal obisnuit presupune un termen mai mare de avertizare, sanctionare a celor care transmit mesaje de ura, incitare la razboi. Acum, datorita acestor prerogative, speram CA sa intervina rapid  si sa opreasca aceste surse”, a spus Maia Sandu in cadrul emisiunii „Moldova in direct” de la postul public de televiziune.

”Noi spunem lucrurilor pe nume, este o agresiune a Federatiei Ruse impotriva Ucrainei. Si am condamnat in temenii cei mai fermi aceasta agresiune. Dincolo de razboiul din Ucraina, noi avem un razboi informational. Din cauza propagandei, a stirilor false, a discursului de ura, societatea sta pe baricade si asta este extrem de periculos. Apelul meu este sa fim vigilenti unde ne informam si ce informatii impartasim mai departe. Iar institutiile media sa fie foarte responsabile si sa nu transmita stiri false”, a adaugat liderul de la Chisinau.

Sputnik este un hibrid dintre fostul post de radio Voicea Rusiei si departamentul de externe al agentiei ruse de stiri RIA Novosti. Sputnik a fost infiintat in noiembrie 2014, la doar cateva luni dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si serveste totalmente propagandei de stat a Rusiei.

Paradoxul face ca Sputnik Moldova sa fie condus de Iurie Rosca, fost politician unionist de la Chisinau in anii `90 – 2000, trecut intre timp cu arme si bagaje in solda propagandei ruse anti-romanesti si anti-occidentale. La Chisinau, portalul Sputnik si postul de radio asociat, sunt in rusa si romana.

De pe aceasta platforma Sputnik de la Chisinau, sunt lansate – si chiar sponsorizate pe retele de socializare – dezinformari constante la adresa Romaniei si a liderilor ei. (M.I.)

Leave a Reply