Razboi si in mediul virtual! Hackerii din grupul Anonymus vin in apararea Ucrainei si declara „razboi cibernetic” Rusiei

Grupurile de hackeri pro-ucraineni se organizeaza pentru a lovi Rusia cu atacuri cibernetice care vizeaza sistemele de comanda si control si infrastructura guvernamentala a Moscovei, dupa ce Ucraina a cerut expertilor in securitate cibernetica sa vina in apararea tarii si sa perturbe operatiunea militara a fortelor invadatoare rusesti, relateaza Politico.


Ministerul ucrainean al Apararii a solicitat, joi, unor experti in securitate cibernetica, sa infiinteze echipe de hackeri care sa apere infrastructura ucraineana si sa lanseze atacuri cibernetice asupra fortelor invadatoare ale Rusiei, a declarat unul dintre experti pentru Reuters.

O postare distribuita pe forumurile hackerilor a cerut comunitatii de securitate cibernetica a tarii sa „sa se implice in apararea cibernetica a tarii noastre”, se arata in raport.

Hackerii activisti ai grupului international Anonymous au declarat, joi seara, intr-un tweet, ca sunt „oficial intr-un razboi cibernetic impotriva guvernului rus” si au sustinut ca au reusit sa opreasca site-ul RT, reteaua de mass-media controlata de statul rus.

De asemenea, nn alt grup de hackeri activisti din Belarus, care se opune regimului rus, numit Partizanii Cibernetici din Belarus, a declarat ca a creat un „grup tactic al Belarusului” pentru a lucra cu hackeri voluntari cu scopul de a ajuta armata Ucrainei sa lupte in domeniul cibernetic.

„Facem apel la toata lumea sa impartaseasca aceste informatii si sa ne contacteze daca exista voluntari care doresc sa ni se alature grupului nostru”, a spus purtatorul de cuvant al grupului pe Twitter.

Partizanii cibernetici din Belarus au sustinut in ianuarie ca au criptat parti ale organizatiei Cailor Ferate din Belarus in efortul de a incetini desfasurarea trupelor rusesti in tara, pe masura ce tensiunile in jurul Ucrainei cresteau.

Mai devreme, grupul a anuntat ca a spart site-ul Ministerului de Interne de la Minsk. Regimul din Belarus are relatii stranse cu guvernul Rusiei si l-a ajutat pe Vladimir Putin sa pregateasca invazia din Ucraina.

Nu este clar daca hackerii activisti proucraineni au reusit sa perturbe infrastructura si comunicatiile rusesti pana acum.

Mai multe site-uri asociate cu guvernul Rusiei au fost innaccsibile din cauza atacurilor hackerilor

Centrul National de Coordonare si Raspuns in fata Incidentelor Informatice al Rusiei a avertizat cu privire la atacurile cibernetice comise impotriva infrastructurii ruse, a informat vineri presa rusa. Agentia a spus ca amenintarea cibernetica s-a ridicat pana la nivelul „critic”.

Mai multe site-uri ale guvernului rus au fost inaccesibile pentru o parte a zilei de joi, inclusiv site-ul Ministerului Apararii, al Kremlinului si cel al Dumei parlamentare, precum si site-ul bancii de stat Sberbank, cea mai mare banca a tarii.

Cercetatorii au spus ca au observat atacuri de tip DDoS („distributed denial-of-service”), nume care se traduce prin „blocarea distribuita a serviciului”, asupra site-urilor guvernului rus si asupra bancilor.

Un atac DDoS foloseste retele mari de computere, cunoscute sub numele de „botnets”, sau „retele de roboti”, pentru a crea o avalansa de trafic virtual care copleseste site-ul tinta, fortandu-l sa se opreasca temporar.

Site-urile guvernului ucrainean au fost lovite de atacuri similare de doua ori in ultimele doua saptamani, iar unele din atacuri au fost puse la cale de serviciul de informatii militare al Rusiei, GRU, potrivit serviciilor de securitate occidentale. (I.P.)

Sursa: digi24

Leave a Reply