Primarul orasului Vicovu de Sus, apel catre vamesii ucraineni sa nu mai pretinda „spaga” refugiatilor pentru a le permite trecerea frontierei in Romania

Primarul orasului sucevean Vicovu de Sus, liberalul Vasile Iliut, face un apel de suflet la vamesii si politistii de frontiera din tara vecina, majoritatea vorbitori de limba romana, sa nu mai pretinda mita de la conationalii lor care, din cauza razboiului, incearca sa se refugieze in Romania.


Edilul vicovean prefateaza, oarecum, discutiile despre necesitatea redeschiderii punctului de frontiera Vicovu de Sus – Krasnoilsk, pentru fluidizarea traficului de refugiati de la frontiera Romaniei cu Ucraina.

„Avand in vedere faptul ca diferite canale de stiri relateaza informatii gresite conform carora autoritatile romane, inclusiv cele din judetul Suceava, sunt nepregatite în privinta gestionarii valului de refugiati ucraineni, va pot confirma ca aceste afirmatii sunt complet false.

In Siret, singurul Punct de Trecere a Frontierei cu Ucraina deschis in judetul Suceava, mobilizarea autoritatilor, dar si a societatii civile este una exemplara, în acest sens bisericile, indiferent de confesiune, avand un rol determinant. In ultimile doua zile au existat momente in care traficul din orasul Siret spre vama a fost efectiv blocat de autoturismele celor care doresc sa vina in sprijinul refugiatilor prin oferirea gratuita a serviciilor de transport, cazare si masa.

Din pacate, problema reala este in vama ucraineana, unde celor care fug din calea razboiului le este ingreunata iesirea din tara, existand numeroase indicii si voci care sustin ca refugiatilor li se percep sume semnificative de bani pentru a li se permite parasirea statului ucrainean. Imi exprim, astfel, rugamintea fata de vamesii ucraineni sa inceteze aceasta atitudine care nu face cinste unui popor aflat la grea incercare. Doamne ajuta!”, a declarat primarul Vasile Iliut. (Mara Ion)

Leave a Reply