VIDEO Tragedie aviatica in Constanta! Un MiG 21 LanceR s-a prabusit in timp ce executa o misiune de patrulare in spatiul aerian romanesc. Elicopterul plecat in cautare, s-a prabusit si el

Un incident aviatic unic in Romania a fost confirmat in aceasta seara, la Constanta. Un MIG 21 LanceR care executa o misiune de patrulare in spatiul aerian romanesc a disparut de pe radare, iar legatura cu turnul de control s-a intrerupt, brusc. Un martor a declarat, pentru Realitatea PLUS, ca a vazut o explozie pe cer, intre localitatile Cogealac si Gura Dobrogei, si ca vantul era foarte puternic.


Acesta spune ca avionul ar fi luat foc la sol. Informatiile sunt cu atat mai tulburatoare, cu cat elicopterul trimis in ajutor, dupa ce MIG-ul a disparut dupa radar, a disparut, la randul sau, de pe radar. Acesta s-a prabusit, de asemenea. Echipajul era format din 5 persoane, toti sunt morti in prezent. Zona in care a avut loc incidentul este greu accesibila. Mai multe echipaje de politie, experti ai Fortelor Aeriane sunt sau se indreapta deja la fata locului.

“Miercuri, 2 martie, ora 20, o aeronava MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriana deasupra Dobrogei, a pierdut legatura radio cu turnul de control, iar la ora 20,03 a disparut de pe radar, intr-o zona cuprinsa intre localitatile Cogealac si Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu, in jurul orei 19,50. Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului si a aeronavei. Au fost declansate de urgenta operatiunile de cautare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgenta spre zona posibilului impact, iar echipajele de interventie ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre aceasta zona. Vom reveni cu informatii suplimentare, de indata ce vor fi disponibile”, se arata intr-un comunicat de presa al MApN.

Cat priveste elicopterul, un IAR 330-Puma, care a decolat, miercuri, 2 martie, in jurul orei 20,21, in misiune de cautare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR.

Elicopterul a pierdut legatura radio cu turnul de control si a disparut de pe radar in jurul orei 20,44.

“Pilotul raportase conditii de vreme nefavorabila si primise ordin sa se intoarca la baza. Ultima pozitie cunoscuta a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localitatii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaste starea echipajului sau a aeronavei. Si in acest caz s-au declansat operatiunile de cautare-salvare. Nu sunt inca informatii certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR”, arata un comunicat de presa.

Ulterior, MApN a anuntat ca si elicopterul s-a prabusit, iar cei 5 membri ai echipajului au murit. Ministrul Apararii Nationale, Vasile Dincu, a transmis condoleante familiilor celor cinci militari. Totodata, in spatiul public au  aparut primele imagini in care s-a vazut cum elicopterul IAR Puma, trimis in cautarea avionului MIG prabusit, miercuri seara, ardea ca o torta.

“Nu s-au incheiat operatiunile de salvare ale pilotului MiG-ului. Nu sunt date certe legate de starea lui. Au fost intrunite comisii de investigatori pentru a stabili cum s-au produs evenimentele. Nu am date si nu pot specula. Situatiile sunt derulate cu strictete si toate procedurile pe care le impune siguranta nationala”, a afirmat Constantin Spanu, reprezentat MApN, intr-o interventie la un post de televiziune. (I.P.)

Foto: arhiva

Leave a Reply