Ministrul de Externe rus, dupa negocierile de pace din Turcia: “Ucraina este a noastra si vom decide ce vom face mai departe cu aceasta tara!”

Negocierile de pace dintre ministrii de Externe din Ucraina si Rusia au avut loc, astazi, in Antalya, Turcia, si s-au soldat cu un nou esec. Dupa incheierea discutiilor, in timp ce Dmitro Kuleba a spus ca „Ucraina nu se va preda. Suntem deschisi diplomatiei, dar, daca aceasta nu functioneaza, ne vom apara tara si poporul“, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a facut o serie de declaratii explozive.


“Ucraina este a noastra si noi vom decide ce vom face mai departe cu aceasta tara. Presedintele Putin a explicat foarte clar de ce a ales sa puna in miscare aceasta operatiune speciala. Stiu ca va este interzis sa scrieti asa ceva, dar veti citi si veti afla”, a declarat ministrul de Externe rus.

“Noi vrem o Ucraina prietenoasa, o Ucraina demilitarizata si o tara care sa nu fie o amenintare la adresa Rusiei, o Ucraina in care rusii sa nu fie persecutati, sa nu li se respecte drepturile si sa nu se poata vorbi limba rusa. Occidentul a venit in Ucraina si au impus stilul lor de viata si au intors oamenii impotriva Rusiei”, a spus Serghei Lavrov.

Lavrov a mai precizat ca Occidentul ”se comporta periculos”, trimitand arme Ucrainei. “Cei care furnizeaza arme Ucrainei trebuie sa realizeze ca vor fi trasi la raspundere pentru faptele lor”, a subliniat demnitarul.

Acesta a mentionat si ca Rusia nu planuieste sa atace alte tari si ca nu a atacat nici Ucraina. ”In ceea ce priveste intrebarea dumneavoastra, daca intentionam sa invadam alte tari, nu avem planuri de a invada alte tari. Nici noi nu am invadat Ucraina. In Ucraina, pur si simplu… am explicat-o de multe ori. Situatia care se dezvolta acolo presupune amenintari directe la adresa securitatii Rusiei”, a spus el.

Diplomatul rus s-a referit si la o intalnire la nivel de presedinti dintre Rusia si Ucaina.

“Putin nu refuza o intalnire cu Zelenski, dar inainte de asta trebuie facute pregaritiri. Au fost deja facute trei propuneri trimise catre partea ucraineana, au promis sa vina cu un raspuns si asteptam un nou raspuns”, a mai transmis ministrul rus de externe.

Lavrov a fost intrebat si despre informatiile cu privire la utilizarea armelor chimice: “suntem foarte alarmati de informatiile care au iesit la iveala despre Pentagon care a creat laboratoare de arme biologice in Ucraina, incalcand conventia privind interzicerea armelor biologice. Le-am cerut oficial sa explice si asteptam raspunsul lor. Nu sunt experimente pasnice, ci menite sa creeze arme biologice”.

Potrivit diplomatului rus, Rusia ar avea dovezi care indica faptul ca Ucraina ar fi planuit sa atace Republicile Populare Donetk si Lugansk. ”In ciuda avertismentelor, apelurilor si propunerilor noastre de ani de zile, nimeni nu ne-a ascultat. Presedintele Rusia Vladimir Putin a vorbit despre acest subiect de mai multe ori si in detaliu meticulos”.

”Si noile fapte care sunt acum expuse asupra teritoriile eliberate, in special in regiunile Donetk si Lugansk, indica faptul ca a fost pus la cale un atac asupra acestor republici. Acesta a fost planificat temeinic si a fost programat deja pentru aceasta luna”, a adaugat Lavrov. (I.P.)

Leave a Reply