Ungaria, prima presedinta femeie din istoria tarii! Katalin Novak, fosta vicepresedinta a Fidesz, aleasa de parlament pentru un mandat de 5 ani

Parlamentul de la Budapesta a ales joi, pentru prima data, o femeie la presedintia Ungariei, in persoana lui Katalin Novak pentru un mandat de cinci ani, cu sprijinul voturilor partidului de guvernamant Fidesz, anunta agentia Reuters.


Novak, fost ministru al familiei si care isi va prelua mandatul la 10 mai, a primit 137 de voturi pentru din cele 188 exprimate (dintr-un numar total de 199 de deputati), in timp ce candidatul opozitiei, Peter Rona, a primit 51 de voturi.

In primul ei discurs in calitate de presedinta aleasa, Novak a promis sa fie „o buna sefa de stat care sa apere familia ca fundament al suveranitatii”. Totodata, ea a calificat drept „inacceptabila invazia rusa in Ucraina”.

Premierul ungar Viktor Orban a condamnat la randul sau invazia ruseasca din Ucraina, imediat dupa ce presedintele Vladimir Putin a ordonat declansarea „operatiunii militare speciale” in tara vecina.

La inceputul lunii martie Orban, considerat un aliat al presedintelui rus Vladimir Putin, a declarat ca Ungaria isi va reconsidera politica externa din cauza razboiului din Ucraina. Unii analisti au pus insa aceasta declaratie pe seama alegerilor parlamentare care vor avea loc in Ungaria luna viitoare.

Orban a anuntat pe 7 martie ca Ungaria nu va permite transporturi de arme catre Ucraina sa ii tranziteze teritoriul.

Cine este Katalin Novak

Katalin Novak, in varsta de 44 de ani si mama a trei copii, a fost vicepresedinte al Fidesz, pana la congresul partidului din luna noiembrie a anului trecut

Ea are studii economice, de drept si administratie publica, in Ungaria si Franta, a trait in SUA, Franta si Germania si vorbeste engleza, franceza, germana si spaniola.

Intr-un interviu acordat in luna decembrie site-ului de stiri index.hu, Novak a respins acuzatiile ca va fi o marioneta a lui Viktor Orban, la guvernare de peste un deceniu, perioada in care si-a consolidat controlul asupra puterii prin masurile indreptate impotriva presei de opozitie.

„Cei care spun ca as fi doar o marioneta in aceasta pozitie ma degradeaza nu doar pe mine personal, ci femeile in general. Ei presupun ca o femeie nu poate fi un functionar public suveran capabil de a lua decizii autonone”, a afirmat ea.

Novak ii va urma in functie lui Janos Ader, un alt membru proeminent al partidului de guvernare Fidesz. Ader a facut mai multe afirmatii controversate de-a lungul mandatului sau, comparand in luna august a anului trecut anexarea Crimeii cu Tratatul de la Trianon.

„Maghiarii nu au uitat, nici dupa un secol, ca au ajuns, atunci, sa fie minoritari, ca li s-au luat scolile si s-a facut tot posibilul pentru ca invatamantul in limba materna sa fie desfiintat”, a acuzat János Áder, la Kiev, la Summit-ul inaugural al Platformei Internationale Crimeea.

Janos Ader, politician de cariera, a reprezentat un sprijin solid pentru Orban, cu mici exceptii ocazionale legate de unele din reformele controversate introduse de guvernul condus de acesta. (I.P.)

Leave a Reply