BREAKING. Draftul unui acord de pace in 15 puncte, semnat de echipele de negociere din Ucraina si Rusia. VEZI conditiile unei retrageri totale a fortelor ruse din Ucraina

Echipele de negociere din Ucraina si Rusia au convenit, potrivit cotidianului britanic Financial Times, asupra draftului in 15 puncte al unui acord de pace care ar include retragerea totala a fortelor ruse in schimbul neutralitatii Ucrainei, care ar accepta sa nu adere la NATO si sa isi limiteze fortele armate.


De altfel, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a facut o serie de declaratii, dupa ultima runda de negocieri, care au adus o unda de speranta ca razboiul ar putea fi spre final.

„Ma concentrez pe aprecierile facute de negociatorii nostri. Acestia afirma ca negocierile nu sunt usoare din motive evidente, dar, cu toate acestea, exista o oarecare speranta pentru un compromis”, a precizat acesta, aratand ca statutul de neutralitate al Ucrainei este luat in considerare in mod „serios”.

Draftul de acord mai arata ca Ucraina ar primi garantii de securitate in schimbul neutralitatii, potrivit Financial Times, care citeaza trei persoane implicate in negocieri.

Planul ar include promisiunea Ucrainei de a nu aplica pentru aderarea la NATO si cea de a nu gazdui baze militare straine si armament strain. In schimb, Ucraina ar primi protectia unor aliati precum SUA, Marea Britanie si Turcia.

Nu e clar insa care va fi statutul teritoriilor anexate de Rusia – Crimeea si regiunea separatista Donbas. (I.P.)

Leave a Reply