Medicul militar care spunea ca pentru o spaga de 200 de lei nici nu intra in sala de operatii, condamnat la 2 ani si cinci luni de inchisoare si interzicerea exercitarii profesiei

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti continua dezbaterile in dosarul in care inculpatul Vracioiu Radu Viorel, la data faptelor medic primar O.R.L. la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucuresti, cadru militar activ cu gradul de colonel, este judecat sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita si instigare la dare de mita.


Este vorba despre apelul depus de Vracioiu Radu Viorel, dupa ce instanta de fond, Tribunalul Bucuresti, l-a gasit gasit vinovat de fapte de coruptie si l-a condamnat la 2 ani inchisoare pentru luare de mita in forma continuata, la care s-au adaugat inca 1 an si patru luni inchisoare, pentru instigare la dare de mita.

Instanta a contopit cele doua pedepse, rezultand in final o pedeapsa de 2 ani, cinci luni si 10 zile de inchisoare.

Judecatorul a decis sa suspende executarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, instanta a mai hotarat sa aplice inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a exercita profesia in executarea careia a savarsit fapta, aceea de medic in sistemul public de sanatate, pe o durata de 2 ani.

In rechizitoriul intocmit de procurorii militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari s-a aratat ca in data de 29 noiembrie 2018, inculpatul Vracioiu Radu Viorel, in calitatea de medic primar O.R.L., a primit de la o persoana (martor in cauza) suma de 500 lei, in legatura cu efectuarea unei interventii chirurgicale asupra unei paciente (sotia martorului), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Anterior, in data de 27 noiembrie 2018, inainte de efectuarea operatiei, medicul i-a reprosat pacientei faptul ca este prea mica suma de 200 lei pe care aceasta intentiona sa i-o inmaneze, spunandu-i ca „pentru aceasta suma de bani nici nu ar fi urcat din cabinet pana la sala de operatii”.

In aceeasi zi, inculpatul a determinat-o pe pacienta sa-i ofere si medicului anestezist suma de 150 lei, lucru pe care aceasta l-a si facut. A intrat in salon si deoarece nu-i ajungeau banii a imprumutat de la o colega de salon 100 lei, dupa care a remis intreaga suma ceruta medicului Vracioiu Radu Viorel pentru a fi inmanata mai departe destinatarului. Procurorii militari nu au putut stabili daca cei 150 lei au ajuns intr-un final la medicul anestezist. In data de 28 noiembrie 2018, in aceeasi calitate si pentru o interventie medicala asemanatoare, inculpatul Vracioiu Radu Viorel a primit de la inculpata Gavrilut Simona (trimisa in judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita) suma de 500 lei.

Leave a Reply