Un inspector scolar a recunoscut ca a primit 5.000 de euro de la parintele unui elev, pentru a-l transfera de la o scoala gimnaziala la un colegiu national

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus sesizarea instantei de judecata, cu acordul de recunoastere a vinovatiei pentru Iulia-Cristina Cabrancea, la data faptei inspector scolar pentru invatamant primar in cadrul Inspectoratului Judetean Constanta, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. In perioada august – septembrie 2021, inculpata Cabrancea Iulia Cristina, in calitatea mentionata mai sus, ar fi primit prin intermediar, de la parintele unui elev, suma de 5.000 de euro.


Banii respectivi ar fi fost primiti pentru ca inculpata, in calitate de inspector scolar pentru invatamant primar in cadrul Inspectoratului Judetean Constanta, sa obtina transferarea in mod nelegal a elevului de la o scoala gimnaziala la un colegiu national (ambele unitati scolare fiind in municipiul Constanta), aspect care s-a si materializat ulterior.

In prezenta avocatului, inculpata a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:

  • 2 ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si 6 luni si interzicerea, pe o perioada de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

Dosarul de urmarire penala privind-o pe inculpata impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost inaintate la Tribunalul Constanta.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie. (I.P.)

Leave a Reply