Negocierile de la Istanbul, vesti bune despre incetarea razboiului! Rusia accepta sa-si retraga o parte din trupe, daca Ucraina va ramane neutra

Negociatorii ucraineni au transmis, marti, 29 martie, in timpul negocierilor de pace de la Istanbul, ca Ucraina va ramane neutra in schimbul garantiilor de securitate, care ar trebui oferite de catre Occident. Este prima veste buna de la inceperea razboiului.


Adoptarea neutralitatii ar insemna ca Ucraina nu se poate alatura niciunei aliante militare, precum NATO, sau sa gazduiasca baze militare.

Polonia, Turcia, Israel si Canada ar putea fi, insa, printre principalii garanti ai securitatii Ucrainei, potrivit Europei Libere.

Propunerile discutate includ o consultare pe o perioada de 15 ani despre statutul peninsulei Crimeea, anexata de Rusia in 2014, iar aceasta ar incepe de indata ce are loc incetarea focului.

Si Statele Unite au observat ca armata rusa incepe retragerea fortelor din zona Kievului. Potrivit Mediafax, SUA observa ca armata rusa a inceput reducerea activitatilor militare la periferia orasului Kiev si retragerea unor unitati tactice si citeaza oficiali de la Washington.

Rusia a inceput retragerea anumitor unitati din zona Kievului, inclusiv batalioane tactice. De asemenea, trupele ruse par sa se retraga din nordul Ucrainei, concentrandu-se in schimb pe mentinerea ocupatiei asupra zonelor din est si sud, au declarat, sub protectia anonimatului, doi oficiali americani citati de postul de televiziune CNN.

Unul dintre oficialii americani avertizeaza, insa, ca armata rusa probabil va continua atacurile cu avioane, rachete si obuze in zonele din care se retrage.

In plus, trupele ruse ar putea reveni in aceste zone. Ministerul rus al Apararii a anuntat marti, in contextul negocierilor din orasul turc Istanbul, reducerea semnificativa a operatiunilor militare la periferia Kievului si in orasul Cernigau (Cernihiv), situat in nordul Ucrainei.

„Negocierile pe tema unui acord privind neutralitatea si privind statutul non-nuclear al Ucrainei intra intr-o etapa practica; pentru cresterea increderii, s-a decis reducerea in mod radical a activitatilor militare in directia oraselor Kiev si Cernigau (Cernihiv)”, a declarat, la Istanbul, adjunctul ministrului rus al Apararii, Aleksandr Domin.

Seful delegatiei ruse, Vladimir Medinski, a anuntat, potrivit cotidianului Le Figaro, ca au avut loc „discutii substantiale” cu partea ucraineana.

Un oficial militar rus a semnalat, vineri, ca Administratia Vladimir Putin analizeaza posibilitatea limitarii operatiunilor militare doar la regiunile separatiste Lugansk si Donetk, ceea ce ar insemna o reducere a amplorii ofensivei militare. (I.P.)

Leave a Reply