Primaria Municipiului Timisoara: Programul Capitalei Europene a Culturii a primit unda verde de la Bruxelles

Municipiul Timisoara, detinatorul titlului european, anunta ca au fost parcurse toate etapele necesare pentru a putea demara finantarea programului cultural prioritar Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii. Este vorba despre programul cultural asumat prin dosarul de candidatura, documentul strategic cu care orasul a castigat titlul si care, la inceputul acestui an, a fost actualizat si consolidat de Echipa Curatoriala si transmis spre validare Juriului european de monitorizare.


Am intrat in linie dreapta cu pregatirile pentru anul 2023, cel in care Timisoara este Capitala Europeana a Culturii. Am primit si ultimul acord din partea juriului european de monitorizare, care aproba intru totul programul cultural actualizat pentru perioada ramasa 2022 – 2023.

Sunt increzator ca in toamna, Timisoarei ii va fi decernat premiul Melina Mercouri si suma aferenta pentru programul Capitala Europeana a Culturii. Le multumesc pentru munca facuta celor sapte curatori ai programului, colegilor mei de la Centrul de Proiecte si operatorilor culturali implicati in acest efort. Apreciez si contez, in continuare, pe colaborarea constructiva cu Ministerul Culturii si cu Consiliul Judetean Timis, co-finantatori ai programului,” a declarat primarul Dominic Fritz.

Aceasta borna respecta planul de actiuni asumat de Primaria Municipiului Timisoara in toamna anului trecut in fata reprezentantilor de la Bruxelles care, printr-o scrisoare oficiala transmisa ieri, 29 martie 2022, au validat pasii realizati pana acum, subliniind importanta si calitatea muncii de actualizare, consolidare si adaptare a programului cultural, dand astfel unda verde demararii finantarilor.

Juriul european de monitorizare considera Programul Cultural actualizat un punct de referinta in desfasuratorul organizarilor pentru anul 2023: „Analiza amanuntita a stadiului de dezvoltare a proiectelor din dosarul de candidatura initial si actualizarile necesare se bucura de aprobarea noastra deplina”, au subliniat acestia, adaugand faptul ca incurajeaza echipa si toate partile interesate – inclusiv autoritatile publice relevante – sa continue demersurile in baza celor realizate pana in prezent.

Juriul european de monitorizare, conform Deciziei nr. 445/2014/UE a Parlamentului European si a Consiliului, este cel care decide acordarea premiului Melina Mercouri si monitorizeaza si evalueaza indeplinirea criteriilor europene si a angajamentelor din bidbook.

Centrul de Proiecte va incepe procedura de finantare a proiectelor care fac parte din Programul Cultural actualizat pana la sfarsitul acestei saptamani, urmand ca dupa ce va fi adoptata propunerea de modificare a OUG 42/2019 sa lanseze apeluri de finantare pentru extinderea programului cultural pentru anul 2023 din bugetul alocat de catre Ministerul Culturii.

In total 15 milioane de euro – 6 milioane euro, in 2022, si 9 milioane euro, in 2023, – sunt alocate de catre Primaria Municipiului Timisoara pentru sustinerea Programului National „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”. Banii vor fi distribuiti structurilor cu rol de implementare: Centrul de Proiecte, institutiile publice de cultura in subordinea Consiliului Local Timisoara si Asociatia Timisoara 2021. Banii vor acoperi finantarea programelor culturale si costurile de implementare. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply