Museum of the Moon – LUNA face spectacol la Timisoara! Fabulosul corp ceresc, intr-o instalatie creata de artistul britanic Luke Jerram (P)

Dupa ce a fascinat publicul din Cluj-Napoca si din Iasi, Museum of the Moon ajunge in Timisoara, in parcul din ansamblul mixt Iulius Town, din 1 aprilie. Pentru fiecare trecator Luna va spune o alta poveste si va aduce cea mai personala si apropiata intalnire cu fabulosul corp ceresc.


Creatia artistului britanic Luke Jerram este o reprezentare a Lunii dupa imagini NASA, creata la scara de 1:500,000, ceea ce inseamna ca fiecarui centimetru din instalatie, ii corespund 5 km din suprafata lunii. Astfel, ea ne va oferi sansa de a vedea acest minunat corp ceresc, asa cum numai din spatiu mai poate fi vazut.

„Inspiratia pentru aceasta lucrare a venit in Bristol, acolo unde se inregistreaza al doilea cel mai inalt interval de maree din lume, cu un decalaj de 13 metri. Trecand in fiecare zi in zona si observand aceasta diferenta uriasa, a venit si ideea artistica. Este o oportunitate pentru curiosi de a vedea Luna indeaproape, cu fiecare detaliu, cu fiecare crater”, spune Luke Jerram, artistul care a conceput instalatia.

Oriunde este expusa, Luna intoarce priviri, scrie povesti si genereaza emotii. Instalatia de lumina a ajuns in locuri spectaculoase din lume si a creat magie in biserici, muzee, parcuri sau chiar cladiri de birouri. Ea aduce mai aproape de noi un simbol puternic, Luna fiind dintotdeauna o sursa de inspiratie pentru intreaga omenire si simbolul care creeaza legaturi indestructibile.

„Lumina este o sursa fascinanta de inspiratie, dar si un liant care ne indeamna la reconectare. De data aceasta ne vom indrepta privirile catre spectaculoasa luna. Este o lucrare artistica ce starneste intrebari, da startul unor discutii relevante si chiar schimba retorici. Ne bucuram sa ducem povestea mai departe si sa ne reintalnim cu publicul timisorean”, spune Andi Daiszler, initiatorul proiectului Lights On Romania.

Evenimentul este organizat de Lights On Romania, prin Asociatia Daisler, in parteneriat cu Iulius Town Timisoara.

„Gradinile sunt inima ansamblurilor mixte marca IULIUS, locuri care coaguleaza comunitatea locala si sunt <<scene>> artistice si culturale pentru evenimente creative inedite. Seria de expozitii dedicate corpurilor ceresti ale artistului Luke Jerram, organizata de Asociatia Daisler, este un astfel de exemplu si ne bucuram ca, odata cu evenimentul din Iulius Gardens, suntem la a patra colaborare de acest gen in proiectele noastre din tara.

Publicul numeros si reactiile pozitive, de anul trecut, ale timisorenilor, care au avut ocazia de a admira de aproape frumusetea detaliilor planetei Pamant, ne-au incurajat sa repetam experienta, astfel ca, la inceput de aprilie, au oportunitatea sa vada Luna, misterioasa <<regina a noptii>> in toata splendoarea ei”, a declarat Roxana Cruceanu, Group Event Manager IULIUS.

Museum of the Moon ramane in Iulius Town Timisoara timp de 10 zile, pana pe 10 aprilie. Lucrarea a fost pana acum expusa in peste 40 de tari si a fost vizitata de mai mult de trei milioane de oameni.

In 2021, timisorenii au admirat, in Iulius Gardens, o alta instalatie spectaculoasa de lumini a artistului britanic Luke Jerram: Planeta Pamant intruchipata in Gaia. Seria de expozitii „The Works of Luke Jerram”a fost prezenta, anul trecut, in alte doua proiecte ale companiei IULIUS: „Museum of the Moon” a fost expus in ansamblul mixt Palas Iasi, iar planeta Marte, in Iulius Parc din proximitatea Iulius Mall Cluj-Napoca.

Partener logistic Mercedes Benz by ATP Motors.


Despre Luke Jerram

Luke Jerram e un artist multidisciplinar din Bristol, Marea Britanie. Creatiile sale includ sculpturi, instalatii si proiecte artistice live. Cariera sa de peste 20 de ani l-a dus peste tot in lume, avand proiecte pe aproape toate continentele si expunand in cele mai mari centre urbane ale planetei. In 2019 a fost numit Fellow al Royal Astronomical Society din Marea Britanie, pentru contributiile aduse domeniului si promovarii acestuia.

Despre Lights On:

Lights On este un festival de instalatii de lumina lansat de Asociatia Daisler la Cluj-Napoca in 2018. Evenimentul a reusit rapid sa-si atraga fani din toate randurile pentru ca promoveaza o noua nisa a artelor vizuale in spatii publice, activari urbane dintre cele mai inedite, dar si colaborari fascinante intersectoriale.

Lights On face parte din reteaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind infratit cu evenimente majore de la nivel international, precum festivalurile de lumina Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven dar si Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumina al lumii.

Festivalul este organizat si creat de Asociatia Daisler din Cluj-Napoca, o organizatie non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare si transformare urbana prin initiative culturale creative inedite. (I.P.)

Mai multe informatii pe www.lightsonromania.com.

Leave a Reply