Amenzi rutiere neachitate in termen de 60 de zile, permis suspendat pentru soferii contravenienti. Proiect de lege initiat de deputatul Florin Roman

Soferii care nu isi platesc amenzile in termen de doua luni ar putea ramane fara permis – este sanctiunea pe care a propus-o deputatul PNL de Alba, Florin Roman alaturi de mai multi colegi. Carnetul va fi restituit doar in momentul in care soferul va achita integral suma amenzii.


Mai exact, este vorba despre o propunere legislativa, un proiect de lege, prin care sa se modifice OUG nr. 195/2002, care reglementeaza circulatia pe drumurile publice.

Deputatii PNL care au initiat proiectul vor sa modifice un articol din lege, Articolul 103, cu urmatorul text:

Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere se dispune:

  1. f) pana in momentul achitarii amenzii, daca aceasta nu a fost achitata in termen de 60 de zile de la sanctionarea contravenientului.

In data de 28 martie 2022, proiectul a fost inregistrat la Senat si se afla in dezbatere.

In expunerea de motive, initiatorii proiectului, Laurentiu Dan Leoreanu, Florin Roman, Gabriel Avramescu spun ca in Romania este un nivel scazut de plata al amenzilor rutiere.

Marea problema, mai explica acestia este ca ”unitatile teritoriale nu au instrumente pentru a incasa amenzile si a le transforma, deci, in venit la bugetul local”.

Mai mult de atat, initiatorii considera ca modificarea legii ar educa mai tare soferul. Acestia spun in expunerea de motive ca permisul va fi dat inapoi soferului in momentul in care achita amenda.

”Proiectul de lege vine cu o sanctiune destul de dura pentru cei care nu isi achita amenzile in sensul ca, daca in termen de 60 de zile acest lucru nu se intampla, li se ridica dreptul de a conduce autovehiculul prin ridicarea dreptului de a conduce”, a declarat Florin Roman, la solicitarea repoterilor ProTV.

Pentru a intra in vigoare proiectul trebuie sa fie adoptat de Parlament si promulgat apoi de presedintele Klaus Iohannis. (V.E.)

Leave a Reply