O persoana condusa la sediul Politiei nu poate fi verificata mai mult de 3 ore. Lege votata in Camera Deputatilor, care este for decizional

O persoana condusa la sediul Politiei nu poate fi verificata mai mult de trei ore de politisti, conform unui proiect de lege pentru modificarea si completarea legii privind organizarea si functionarea Politiei Romane, adoptat marti de Camera Deputatilor, care este for decizional in cazul acestui proiect de lege. Decizia a fost luata de deputati cu 282 de voturi „pentru” si un vot „impotriva”, informeaza Agerpres.


Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea si completarea art.36 din Legea nr.218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, in scopul prevenirii si eliminarii aparitiei oricaror moduri neunitare de actiune in randul politistilor.

In acest sens, se propune stabilirea unei durate determinate pentru aplicarea masurii de conducere a unei persoane la sediul Politiei si pentru desfasurarea activitatilor politienesti conexe acestei masuri.

„Verificarea situatiei de fapt si, dupa caz, luarea masurilor legale fata de persoana condusa la sediul Politiei se realizeaza de indata, fara a depasi un termen de trei ore de la momentul initierii deplasarii”, prevede un amendament al proiectului de lege.

Articolul 36 din legea Politiei Romane prevede ca politistul e indreptatit sa conduca la sediul Politiei o persoana, daca nu poate stabili identitatea acesteia, daca o considera suspecta de comiterea unei fapta penala ori daca pune in pericol alte persoane sau ordinea publica.

In situatia in care identitatea persoanei nu a putut fi stabilita in termenul prevazut de proiectul de lege, acest termen se prelungeste cu perioada necesara stabilirii identitatii, verificarii situatiei de fapt si, dupa caz, luarii masurilor legale, fara a depasi patru ore de la momentul initierii deplasarii, prevede un alt amendament. (I.P.)

Leave a Reply