Targul de Pasti de la Timisoara, aproape 3 saptamani cu ateliere de incondeiat oua, de facut cozonac, de impletit nuiele si alte activitati traditionale

Casa de Cultura a Municipiului Timisoara organizeaza, in perioada 9-27 aprilie 2022, cea de-a XIII-a editie a Targului de Pasti. Acesta se va desfasura in Piata Libertatii, precum si in cateva cartiere: Freidorf (Piata Petöfi Sandor), zona Traian (Biserica Millenium, Parcul Regina Maria), zona Lipovei (Parc str. Holdelor), zona Soarelui (Parc Padurice).


Perioada premergatoare Invierii Domnului este, in traditia poporului roman, o vreme a spiritualitatii, a traditiilor, a linistii. Este perioada in care timpul se opreste, simbolic, in loc, in care clopotele bisericilor sunt inlocuite de toaca.

De aceea, din respect pentru timisoreni si pentru traditia crestina a poporului roman, Targul de Pasti nu va fi un eveniment al concertelor rasunatoare, al multimii, al show-ului, ci unul al momentelor in legatura, intr-un fel sau altul, cu sarbatorile pascale.

31 de casute si 6 food-truck-uri, ateliere de incondeiat oua, plantat seminte, impletit de nuiele, de facut cozonac, performance-uri – teatrale, de nai, de dans contemporan, de vioara si harpa, de papusi mai mici sau mai mari, de picioroange si statui vivante – vor insufleti Piata Libertatii mai ales in week-end-urile din cadrul targului, in cadrul, special creat de artistii vizuali timisoreni Zsolt si Sanziana Fehervari-Cretu, format din cinci instalatii de 5×4 m realizate din lemn triplustratificat, pictate manual, cu scene legate de Inviere: Intrarea Domnului in Ierusalim (Floriile), Cina cea de Taina, Invierea, Inaltarea si Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile).

Artistii invitati sa dea viata zilelor de targ sunt: Catalin Ursu, Ana-Maria Cojocaru, Raul Lazarescu (actori, TNT); Marta Teglas si Mihaela Faur (Filarmonica Banatul); Madalin Luca (naist, Ansamblul Banatul), corala barbateasca Contrast, Asociatia Culturala „Teatru pe Roti”, Asociatia „Check Art”, elevii Liceului de Arte, artisti, artizani, mestesugari, ba chiar si artistul stradal Adrian Adisi, pianist.

Nici cartierele nu au fost uitate. In Freidorf, Lipovei, Soarelui, Traian vor fi amplasate decoratiuni pascale, precum si truck-uri/casute.

Tot in cartiere, Asociatia Magic Oz propune, la sfarsit de saptamana, spectacole de teatru de papusi (Scufita Rosie):

  • 9 aprilie, ora 11: Parcul Padurice;  ora 17: Parcul Petőfi Sandor;

  • 16 aprilie, ora 11: Parcul din Zona Lipovei; ora 17: Piata Traian.

In toate aceste locuri din cartiere cartiere, pe 25 aprilie, va avea loc si cate o vanatoare de oua, pentru copii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani.

Parteneri: Asociatia Cetatean de Traian, SDM, Liceul Teoretic Special „Iris”, Asociatia Judeteana de Canotaj, Breasla Artizanilor, Liceul de Arte, Liceul de Arta „Ion Vidu”. (I.P.)

Leave a Reply