Viceprimarul Ruben Latcau, in vizorul DNA! Procurorii au descins la Primaria Timisoara, intr-un dosar privind “infractiuni asimilate celor de coruptie”

Procurorii DNA Timisoara au descins, vineri, in biroul viceprimarului municipiului Timisoara, Ruben Latcau (USR). Actiunea ar putea avea loc in legatura cu situatia societatii de termoficare Colterm pentru care Primaria Timisoara nu a achizitionat certificatele de emisii de gaze cu efect de sera al doilea an consecutiv.


Potrivit unor surse, vineri, procurorii DNA Timisoara au intrat in biroul viceprimarului municipiului Timisoara, Ruben Latcau (USR). Cel mai probabil, este vorba despre neachizitionarea, de catre Primaria Timisoara, pentru al doilea an consecutiv, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera pentru societatea de termoficare Colterm, din Timisoara.

Recent, administratorul judiciar al companiei Colterm, aflata in insolventa, a avertizat conducerea Primariei Timisoara, ca daca pana la data de 30 aprilie a.c. nu se achizitioneaza aceste certificate, compania va intra in faliment.

Reprezentantii Primariei Timisoara, la randul lor, au precizat ca este obligatia Colterm, nu a Primariei Timisoara de a achizitiona aceste certificate, desi municiplaitatea este unic actionar al Colterm.

Societatea de Termoficare Colterm are datorii de peste 300 milioane de lei la furnizori, la care se adauga o amenda, incasata in anul 2021, de 21 milioane de euro, pentru neachizitionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera aferente anului 2020.

DNA: ”Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie. In cursul zilei de 08 aprilie 2022, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare la sediul unei institutii publice situate in municipiul Timisoara”.

UPDATE:

DNA Timisoara a transmis ca exista „suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie” si ca au fost „efectuate perchezitii domiciliare la sediul unei institutii publice situate in municipiul Timisoara”. La ora 13, au transmis un punct de vedere si reprezentantii primariei.

„Astazi in jurul orei 11, o echipa a Directiei Nationale Anticoruptie a venit la Primaria Municipiului Timisoara. Din ce am fost informati, a fost deschis un dosar in REM, vorbim astfel de o cercetare preliminara prin care procurorii incearca sa stabileasca daca a fost savarsita vreo infractiune”, a transmis Bogdan Marta, consilierul personal al primarului Dominic Fritz.

Acesta confirma ca procurorii au trecut si prin biroul lui Latcau: „Echipa de ancheta au purtat o discutie in biroul viceprimarului Ruben Latcau, iar apoi a mers la Biroul de guvernanta corporativa. Pe tot parcursul vizitei procurorilor, primaria a aratat toata deschiderea pentru aceasta investigatie. Vom colabora in continuare cu organele de ancheta. Va reamintim ca Primaria Municipiului Timisoara a depus in cursul anului trecut 11 plangeri penale legate de posibile infractiuni savarsite in trecut”.

Nu se stie exact motivul pentru care procurorii au ajuns la primarie, dar se speculeaza ca cercetarile ar avea legatura cu societatea de termoficare Colterm. „Fiind vorba de o ancheta in curs nu putem da mai multe detalii”, a mai precizat consilierul primarului. Totusi, ar fi de amintit ca, recent, administratorul judiciar a cerut ca primaria sa aloce bani pentru certificatele de poluare, dar Fritz si echipa sa au refuzat, precizand in mai multe randuri ca achizitionarea acestora ar fi de datoria companiei. (I.P.)

Sursa: ziua de vest

Leave a Reply