O panorama emotionanta a participarii Romaniei la Jocurile Olimpice, prezentata intr-o expozitie inedita, la Iulius Town Timisoara (P)

Costume de competitie, medalii, cununi cu lauri si echipamente de antrenament ale marilor campioni pe care Romania i-a avut in arena olimpica – Ancuta Bodnar, Maria Olaru, Lavinia Milosovici, Loredana Dinu, Gabriela Szabo, Larisa Iordache, Marian Oprea, Iolanda Balas, Monica Rosu si multi alti sportivi de legenda – vor fi expuse, de duminica, in ansamblul mixt Iulius Town Timisoara. Vor fi si multe alte exponate sportive fascinante si unice din perioada anilor 1930-2021, precum si echipamente de antrenament, semnate de megastaruri ale sportului romanesc.


In perioada 10 – 26 aprilie 2022, vizitatorii vor descoperi la etajul Iulius Mall Timisoara, zona Intersport, istoria participarii Romaniei la Jocurile Olimpice, prin incursiunea in universul obiectelor, imaginilor si al povestilor apartinand marilor campioni ai tarii. Editia a doua a expozitiei „Romania la Jocurile Olimpice”, organizata de Asociatia ESCU cu sprijinul Muzeului Sportului, al sportivilor, federatiilor si al colectionarilor, aduce in prim-plan cultura sportiva in Romania, din interbelic si pana in prezent.

O scurta radiografie a sportului romanesc si a rezultatelor noastre de la Jocurile Olimpice, Campionatele Europene si Mondiale din toate timpurile, prezentata prin sute de obiecte de colectie, printre care medalii si cununi cu lauri autentice, echipamente ale sportivilor, imagini si articole de arhiva, urmeaza sa fie descoperite, precum si exponate care spun povestea a peste 15 sporturi olimpice si a marilor campioni ai tarii noastre.

Expozitia aduce in prim-plan un adevarat patrimoniu de obiecte ce atesta vechimea si amploarea miscarii sportive din Romania, prin exponate, documentari si clipuri care marcheaza cronologic diferite momente si personalitati ale sportului sau momente importante care au marcat olimpismul modern, mondial si romanesc.

Vizitatori de toate varstele vor avea ocazia de a descoperi un regal expozitional care relateaza perioade iconice din istoria sporturilor olimpice practicate in Romania, dar si alte probe de competitie. Acestea cuprind: gimnastica artistica, atletism, canotaj si kaiac-canoe, lupte libere si greco-romane, calarie, tenis, scrima, rugby, inot si polo, bob, skeleton, volei, ciclism, fotbal, judo, box, tir si oina.

Printre cele mai interesante exponate din Iulius Mall se numara costume oficiale de participare la Jocurile Olimpice, medalii si recuzita de antrenament ale campionilor Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzica, Ionela Tarlea, Alina Dumitru, Ancuta Bodnar, Maria Olaru, Lavinia Milosovici, Loredana Dinu, Monica Rosu, Nicoleta Grasu, Gheorghe Berceanu, Ion Tiriac, Laura Ilie, Maricica Puica si multi altii. Vor fi expuse impresionantele echipamente oficiale de competitii la campionate si olimpiade de bob, sanie, skeleton, kaiac si canoe, scrima, tir, hockei pe gheata, calarie, lupte, atletism, patinaj de viteza etc.

Selectia de obiecte de colectie mai cuprinde obiecte vechi din competitiile din perioada interbelica si anii ’50-’70 si exponate de memorabilia cu autografele in original ale medaliatilor la competitii.

Vor fi prezentate obiecte personale, dar si din colectii private despre marile personalitati din lumea sportului precum: Nadia Comaneci (medaliata la JO de la Montreal 1976 si de la Moscova 1980), Simona Gherman (medaliata la spada pe echipe JO de la Rio 2016), Tiberiu Dolniceanu (medaliat la sabie pe echipe la JO de la Londra, 2012), Andrei Pavel, Ilie Nastase si Ion Tiriac – tenis, Ana Maria Popescu Branza (medaliata la spada individual JO Beijing 2008 si JO Tokyo 2021 si pe echipe la Rio 2016), Gabriela Szabó (medaliata JO de la Sydney 2000) si numerosi alti sportivi cu performante internationale.

Despre Asociatia ESCU:

Asociatia ESCU inseamna Educatie, Societate, Cultura, Umanitate. Suntem o organizatie nonguvernamentala independenta, apolitica, nonprofit, avand obiectivul principal de a imbunatati nivelul cultural si educational al publicului din tara. Principala noastra directie de activitate este dezvoltarea ofertei culturale din spatial public romanesc prin proiecte inovatoare care au ca misiune sustinerea practicilor culturale la nivel national si multidisciplinar.

Asociatia noastra opereaza la intersectia dintre creativitate, arta si antreprenoriat cultural, organizand evenimente, programe educationale, cercetare experimentala si suport pentru productia proiectelor artistice, precum si programe de mentorat in diplomatie si relatii internationale.

In perioada 2015 – 2021, Asociatia ESCU si-a dezvoltat portofoliul, in afara festivalului World Experience/Festivalul Ambasadelor (avand deja 5 editii), cu proiecte care se axeaza pe domenii precum diplomatia culturala si publica, relatii internationale, publicitate/branding si educatie culturala pe diverse tematici, respectiv Diplomatic Backstage Program, NATO Youth Academy, Made in RO: muzeu de publicitate si branduri romanesti, Cuvinte Ilustrate: povesti romanesti pe banda desenata, expozitiile Romania la Jocurile Olimpice si O scurta istorie a amorului in Romania si Muzeul Generatiei Millennials, Muzeul Oraselului de Turta Dulce si multe altele. Website: www.asociatiaescu.ro.

Despre Muzeul Sportului

Muzeul Sportului este detinatorul unui adevarat tezaur de bunuri culturale care atesta vechimea si amploarea miscarii sportive in Romania, propunand vizitatorilor, la momentul actual, 2 expozitii permanente. Expozitia de istorie a sportului romanesc: de la aparitia primelor activitatilor sportive pe teritoriul tarii noastre la dezvoltarea numeroaselor discipline sportive, vizitatorul poate face o incursiune in istoria fiecarui sport care a produs emotii si momente unice tuturor celor care indragesc aceasta activitate.

Expozitia formata din imagini, text, obiecte precum medalii, trofee sau echipament sportive, ce contureaza istoria disciplinelor care au facut ca tricolorul sa fie cunoscut in orice colt de lume. Sunt expuse: pasaportul colectiv cu care echipa de fotbal a Romaniei a participat la primul Campionat Mondial din Uruguay din 1930; sabia cu care Mihai Covaliu a obtinut aur la Jocurile Olimpice de la Sydney in 2000; kaiacul lui Aurel Vernescu; schiful cu care Sanda Toma a obtinut prima medalie de aur a canotajului romanesc la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980; Cupa Mondiala la handbal masculin cucerita de echipa nationala de 4 ori in anii 1961, 1964, 1970, 1974; Cupa Mondiala obtinuta de echipa feminina de handbal in 11 a Romaniei din anul 1956; echipamente sportive, medalii de campion national, titluri de maestru emerit al sportului romanesc sau titluri obtinute la competitiile europene si mondiale de sportivii romani.

Expozitia Romania Olimpica 100: in contextul aniversarii Centenarului miscarii olimpice romanesti si, evident, ca o recunostere a celor peste 300 de medalii, expozitia care imbina trecutul cu prezentul ilustreaza istoria olimpica a Romaniei, o imagine greu de contestat si foarte bine plasata. O retrospectiva ce cuprinde in ordine cronologica obiecte si momente de natura inedita cu care se identifica sportivii de legenda ai tarii, precum Nadia Comaneci, Ivan Patzaichin, Iosif Sirbu, Lia Manoliu, Aurel Vernescu, Dumitru Parvulescu, Stefan Petrescu s.a.m.d. Website: https://muzeulsportuluiromania.ro/.

(I.P.)

Leave a Reply