Pacea de la Vatican! O femeie din Ucraina si una din Rusia au purtat, impreuna, crucea la procesiunea din Vinerea Mare

Via Crucis (Drumul Crucii), de Pastele Catolic, a revenit in seara de Vinerea Mare la Colosseum din Roma pentru prima data, din 2019, o pauza de aproape trei ani. “Dezarmeaza mana fratelui ridicata impotriva fratelui, pentru ca acolo unde este ura sa infloreasca iertarea”, a spus Papa Francisc.


Papa Francisc a prezidat evenimentul, conducand cei peste 10.000 de credinciosi prezenti in rugaciunile Cailor Crucii, care urmaresc evenimentele Patimilor si mortii lui Isus.

Papa Francisc a spus apoi o rugaciune de deschidere care a adus in minte puterea ascunsa in suferinta si Crucea lui Hristos, precum si multele aspecte ale vietii de familie si speranta gasite in mijlocul incercarilor.

“Iisus Inviat, a oferit omenirii darul mantuirii si a promis cava usca fiecare lacrimasi va transforma pe toti oamenii intr-o “familie mare in casa iubirii si a pacii”, a mai transmis Papa.

La fiecare dintre cele 14 opriri, o familie diferita a purtat crucea. La oprirea a 13-a, doua femei: Albina din Rusia si Irina din Ucraina au purtat Crucea. In loc de rugaciunea pregatita, tacerea a vorbit mai tare decat orice cuvant.

“Cele doua femei – prietene si ambele asistente din Roma – tineau crucea si s-au privit in ochi iar privirea lor parea saarate toatadurerea fratilor in razboi si speranta nemuritoare a pacii si reconcilierii”, scris vaticannews.va.

In rugaciunea sa finala pentru eveniment, Papa s-a rugat ca lumina Evangheliei saramana aprinsa in inimile tuturor familiilor, in mijlocul bucuriilor si tristetilor, incercarilor si sperantelor.

Si i-a cerut lui Dumnezeu sa lase iertarea si pacea sa invinga “inimile noastre razvratite”, care cauta sa ne indeparteze de Dumnezeu.

“Doamne, intoarce inimile noastre razvratite catre inima ta, ca sa invatam sa urmam planuri de pace. Inspira dusmanii sa dea mana si sa guste iertarea reciproca. Dezarmeaza mana fratelui ridicata impotriva fratelui, pentru ca acolo unde este urasa, infloreasca iertarea.. Da-ne putere sa nu actionam niciodata ca vrajmasi ai crucii lui Hristos, ca sa putem impartasi slava invierii Lui. Amin”.

Potrivit hromadske.ua, Albina si Irina locuiesc in Italia de vreo 20 de ani si lucreaza impreuna in unitatea de ingrijiri paliative, oferind suport pacientilor care, la prima vedere, nu mai pot fi ajutati. (I.P.)

Leave a Reply