VIDEO Nicu Covaci, uitat de autoritatile locale din Timisoara chiar si la aniversarea varstei de 75 de ani. Fondatorul formatiei “Phoenix” va fi sarbatorit, azi, in clubul Casa del Retro

Nicu Covaci, fondatorul formatiei “Phoenix”, considerata cea mai de succes trupa rock romaneasca din toate timpurile, implineste azi 75 de ani. Nascut la Timisoara, Covaci a scris si interpretat impreuna cu formatia sa cateva dintre hiturile perene ale muzicii romanesti, precum Timisoara, Andrii Popa, Fata verde, Fie sa renasca, Canarul, In umbra marelui urs, Mica Tiganiada, Nunta, Mugur de fluier si altele.


Artistul a fost omagiat de institutii care au avut un rol in ascensiunea si succesul formatiei, inca din anii `60, cum ar fi casa de discuri Electrecord sau radioul public.

Pe de alta parte, Mimo Obradov, unul dintre cei mai importanti jurnalisti rock, care locuieste in Timisoara, a semnalat cu tristete lipsa de interes la nivel local fata de aniversare.

“Inceputa pe malul Begai cariera celei mai indragite formatii rock din Romania ajunge, la ceas aniversar (60 de ani de cintat si 75 de ani impliniti de Nicu Covaci), tot aici, la Timisoara. Institutiile de cultura nu si-au manifestat interesul sa marcheze un moment semnificativ pentru unul din aspectele specifice care au plasat, cindva, orasul in avangarda culturala a tarii. De fapt, asta nici nu e o surpriza.

Administratia municipiului si cea a judetului, cu mici exceptii datorate mai degraba unor demersuri personale ale unor functionari publici, nu prea mai sustin valorile culturale, ci prefera evenimentele populiste, tirgurile, paradele, unde se si poate degusta ceva mai mult decit folclor adevarat, opera, jazz sau rock.

Constiinta locului s-a redus la un grup mic de oameni care inca mai cred in valorile generate aici si raspindite in toata tara, in lume. Lor li se datoreaza si faptul ca ziua de nastere a celui care a infiintat grupul Phoenix (initial Sfintii), a compus zeci de cintece intrate in constiinta colectiva a mai multor generatii de romani, le-a cintat cu muzicienii care i-au fost alaturi pe parcursul anilor, va fi aniversata chiar in 19 aprilie aici.

Nu pe o scena mare, ci intr-un club, la Casa del Retro. Pe malul Begai. Fie… si asa. La multi ani, Nicu Covaci, la multi ani Phoenix! Multumesc pentru deosebita onoare de a prezenta acest mic, dar atit de insemnat eveniment”, a scris Obradov. (Eva Theodorescu)

Leave a Reply