Judecatorii din Bulgaria au decis ca Elena Udrea sa fie extradata in Romania. Avocatii acesteia au sustinut ca in Penitenciarul Targsor se incalca drepturile detinutilor

Judecatorii din Bulgaria au decis, in prima instanta, ca Elena Udrea sa fie predata autoritatilor judiciare din Romania. Aceasta poate contesta decizia in termen de cinci zile, urmand ca apelul sa fie judecat la Curtea de Apel din Sofia.


Judecatorii bulgari au considerat ca sunt indeplinite toate conditile pentru extradare, au aprobat cererea facuta de autoritatile romane si au decis ca Elena Udrea sa fie predata Romaniei pentru a-si executa pedeapsa de 6 ani in dosarul Gala Bute.

La termenul trecut, magistratii de la Tribunalul din Blagoevgrad au cerut documente care sa ateste starea de detentie a Elenei Udrea in perioada in care a fost arestata preventiva in Romania, dupa ce avocatii Elenei Udrea au sustinut ca in penitenciarul din Romania in care ar trebui sa fie incarcerata aceasta, la Targsor, nu se respecta drepturile detinutilor si conditiile impuse de Uniunea Europeana.

Elena Udrea a spus ca este socata ca autoritatile din Romania au trimis informatii false cu privire la conditiile din penitenciarele din Romania, in situatia in care Romania are o condamnare la CEDO pentru conditiile din penitenciare.

Fostul ministru Elena Udrea a incercat sa-i convinga pe judecatorii din Bulgaria ca nu poate sa stea in arest, motivand ca este bolnava.

Mai exact, avocatii fostului ministru al Turismului au cerut arest la domiciliu pentru Elena Udrea, invocand faptul ca are probleme de sanatate si un copil mic, o fetita de trei ani.

De aceea, aparatorii fostului ministru al Turismului au cerut Curtii de Apel de la Sofia arest la domiciliu cu bratara electronica, pentru a putea fi urmarita. Cat priveste starea de sanatate, exista documente ca Elena Udrea ar suferi de osteoporoza si, din acest motiv, ar trebui sa stea la domiciliu in arest.

Judecatorii au decis ca actele nu arata ca Udrea nu poate sa fie tratata de osteoporoza in arest. Doar pentru ca nu se simte confortabil, nu inseamna ca nu poate fi in arest, a spus Curtea de Apel de la Sofia.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anuntat, astazi, ca Elena Udrea va fi adusa in tara doar dupa ce hotararea unei instante bulgare privind extradarea sa ramane definitiva.

“Procedura este una cunoscuta, internationala. In momentul in care aceasta decizie de astazi ramane definitiva, ea putand fi atacata cu recurs in cinci zile, Centrul international de cooperare politieneasca va demara procedurile internationale in astfel de situatii si va proceda la aducerea in tara a doamnei Udrea.

Cum se va intampla acest lucru vor decide politistii. Avand in vedere distanta foarte mica intre Sofia si Bucuresti, vorbim despre posiblitatea de a fi transferata in Romania pe cale terestra”, a afirmat Bode, la Palatul Parlamentului.

Potrivit ministrului, procedurile sunt foarte clare, iar durata va fi comunicata de Politie, in colaborare cu partea bulgara. (V.E.)

Sursa foto: captura antena3

Leave a Reply