Curtea de Apel Bucuresti mentinut amenda de 2.000 de lei primita de fostul premier Petre Roman de la CNCD, dupa ce a jignit etnia tiganeasca din Romania

Fostul prim-ministru al Romaniei, Petre Roman, a pierdut procesul in care a formulat plangere contraventionala impotriva amenzii primite din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dupa ce a fost reclamat ca jignit etnia tiganeasca. „Respinge actiunea, ca neintemeiata. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”, se mentioneaza in hotararea instantei.


Fostul premier a fost reclamat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in urma cu 2 ani, prin petitia nr. 2419/27.04.2020, de catre Centrul Rromilor Amare Rromentza, care a  considerat discriminatorie urmatoarea declaratie publica a paratului Petre Roman, facute in cadrul emisiunii „Romania TeVede” de la Romania TV, din data de 25.04.2020: „Bandele de tigani din Romania care jefuiesc, fura si cersesc in Occident ne fac o imagine negativa din cauza careia nu intram in spatiul Schengen. Ne trebuie un program de masuri represive si sociale”.

Dupa analizarea acestui caz, in 17 februarie 2021, Colegiul Director al CNCD a hotarat ca fapta reclamatului Petre Roman reprezinta discriminare, conform art. 2 alin. 1, si art. 15 din O.G. nr. 137/2000 (8 voturi pentru, 1 impotriva) si, in consecinta, s-a aplicat o amenda contraventionala in valoare de 2.000 de lei (7 voturi pentru, 1 impotriva).

In motivarea solutiei, Colegiul director al CNCD a precizat ca s-a luat decizia sanctionarii lui Petre Roman, intrucat acesta este lider de opinie, iar mesajul transmis printr-un post TV a ajuns la un numar mare de persoane, nu a mai fost sanctionat anterior, discriminarea a vizat o comunitate, iar invinovatirea unei comunitati pentru un esec politic care afecteaza in mod deosebit relatiile internationale ale tarii sunt fapte extrem de grave. Sentinta Curtii de Apel Bucuresti, pronuntata la termenul din 12.04.2022, nu este definitiva. (V.E.)

Leave a Reply