RECHIZITORIU. Patronul ziarului Adevarul, trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru o evaziune fiscala de peste 32 milioane de euro. Acesta tocmai s-a insurat si s-a stabilit in Dubai

Cristian Burci, patronul cotidianelor „Adevarul” si „Click” si fost proprietar al postului Prima TV, pe care a apucat sa-l vanda chiar de doua ori, a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT in dosarul Romvag Caracal, in care prejudiciul este de aproape 33 de milioane de euro.


Conform comunicatului emis de DIICOT miercuri, 20 aprilie, in acest dosar au fost trimise in judecata 7 persoane. Cristian Burci este judecat si in dosarul „Vizita lui Dragnea in SUA”, finalizat de procurorii DNA anul trecut. Ancheta in dosarul Romvag Caracal a durat 6 ani.

Burci si alte 6 persoane, printre care un cetatean german, sunt trimise in judecata pentru devalizarea producatorului de vagoane Romvag Caracal, fiind acuzati de evaziune fiscala, spalarea banilor, delapidare cu consecinte deosebit de grave, gestiune frauduloasa si constituirea unui grup infractional organizat.

Prejudiciul stabilit de procurori este de 161.624.951,69 lei, adica 32,65 milioane de euro, la cursul actual.

Cristian Burci (57 de ani) este plecat din tara, fiind stabilit in Emiratele Arabe Unite. Recent, el s-a casatorit la Abu Dhabi cu Elena Voinea (33 de ani), o fosta iubita a lui Radu Mazare. Nasul cuplului a fost Dumitru Nicolae („Niro”), condamnat la inchisoare pentru trafic de influenta intr-unul din dosarele Microsoft, alaturi de Dorin Cocos.

Cristian Burci a negat faptul ca plecarea sa din Romania ar avea vreo legatura cu dosarul Romvag.

Anul trecut, Cristian Burci a fost trimis in judecata intr-un alt dosar penal, instrumentat de DNA. Patronul trustului de presa Adevarul Holding este acuzat de cumparare de influenta in legatura cu vizita din 2017 a lui Liviu Dragnea, pe atunci presedinte PSD, la inaugurarea mandatului presedintelui SUA, Donald Trump. In acest dosar, alaturi de Cristian Burci, au mai fost trimisi in judecata fiu sau, Carlo Roberto Burci, si Liviu Dragnea, pe atunci presedinte al PSD si al Camerei Deputatilor.

Comunicatul DIICOT

„Prin rechizitoriul din data de 16.03.2022, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 7 inculpati (6 cetateni romani si un cetatean german, parte din acestia avand calitatile de presedinte consiliu de administratie societate tip holding, director general, director financiar, avocat si practician in insolventa in cadrul unei societati de insolventa desemnata ca administrator judiciar), pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, gestiune frauduloasa, evaziune fiscala, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalare a banilor.

In cauza s-a retinut faptul ca, incepand cu anul 2002, prin intermediul unei societati comerciale de tip holding, cu sediul in Luxemburg, au fost infiintate sau preluate, direct sau prin interpusi, mai multe societati comerciale cu sediul in Europa, inclusiv in Romania (intre care si o societate comerciala cu sediul in municipiul Caracal cu traditie in productia de material rulant). In urma probatoriul administrat in cauza a rezultat ca, incepand cu anul 2006, prin intermediul societatii comerciale de tip holding, cu sediul in Luxemburg, a fost derulata o activitate infractionala cu scopul de a decapitaliza societatea comerciala din municipiul Caracal si de a o lipsi de lichiditatile necesare desfasurarii activitatilor curente. Aceasta modalitate de a actiona a reprezentat o ”politica de management” la nivelul societatii de tip holding ce a exercitat controlul asupra deciziei consiliului de administratie/conducerii executive a societatii intra-grup din municipiul Caracal, politica ce a fost aplicata si in ceea ce priveste alte doua societati comerciale cu sediul in Romania cu traditie in productia de material rulant (fabricarea de vagoane de cale ferata).

Astfel, in intervalul ianuarie 2006 – octombrie 2012, prin intermediul consiliului de administratie, a carui deciziei era controlata de catre unul dintre inculpati, reprezentant al actionarului majoritar, cu sediul in Luxemburg, au fost efectuate urmatoarele operatiuni ce au redus drastic disponibilitatile banesti si patrimoniul societatii vizate de activitatea infractionala:

  1. Operatiuni financiare ce au vizat transferul/nerecuperarea unor importante sume de bani reprezentand capitalul de lucru al societatii:

– acordarea si plata de imprumuturi/consultanta cu caracter fraudulos fie catre firme intra-grup, fie catre alte firme pe care unul dintre inculpati le controla in fapt;

– incheierea si derularea unui contract de fabricatie cu o firma intra-grup (prin care productia societatii din Caracal, desi in fapt era livrata beneficiarilor din Europa, era facturata scriptic catre societatea din cadrul holdingului, fiind achitata doar partial producatorului contravaloarea marfurilor livrate);

– angajarea impreuna cu ceilalti 2 producatori de vagoane intra-grup in contractarea, in conditii defavorabile, a unui credit bancar sindicalizat in valoare totala de 100.000.000 euro (din care a fost utilizata suma de 96.000.000 euro si prin care, practic, s-au refinantat vechile credite) cu garantarea reciproca a universalitatii bunurilor detinute (societatea din Caracal garantand cu intreg patrimoniul atat propriul credit cat si creditele celorlalti doi producatori).

  1. Transferul subevaluat al activelor societatii din Caracal catre o societate comerciala terta, realizat prin:

– declansarea si determinarea derularii procedurii de insoventa a societatii comerciale din Caracal (in coniventa cu reprezentantii lichidatorului judiciar) fara luarea in considerare a recuperarii creantelor pe care societatea din Caracal le avea de incasat de la firmele din holdingul cu sediul in Luxemburg, fapt ce a condus la vanzarea subevaluata a activelor (patrimoniului) catre o terta societate.

In aceasta modalitate, societatea comerciala din Caracal a fost prejudiciata cu suma totala de 161.624.951,69 lei.

Subsecvent acestei activitatii, in intervalul martie-iulie 2012, au fost insusite, de catre inculpatul ce controla societatea de tip holding cu sediul in Luxemburg si supuse procesului de spalare, disponibilitatile banesti ale societatii comerciale, cumparator la un pret subevaluat al activelor societatii comerciale din Caracal, actiunea de delapidare fiind derulata cu acordul inculpatului care avea calitatea de administrator si actionar indirect majoritar al societatii delapidate. In acest mod, a fost insusita suma de 2.730.000 euro din patrimoniul societatii.

O alta activitate infractionala retinuta in cauza consta in aceea ca, in intervalul aprilie 2013 – iunie 2015, inculpatul ce controla una din societatile intra-grup din grupul de firme cu sediul in Luxemburg, cunoscand faptul ca procedura de faliment a societatii respective, derulata de catre organele competente elvetiene, se afla in desfasurare (neexistand o hotarare definitiva de inchidere a falimentului acesteia) si, folosindu-se de existenta unei copii de pe o adresa emisa de autoritatile din Elvetia din care rezulta in mod nereal ca procedura de faliment a fost inchisa, prin intermediul directorului general al societatii comerciale din Caracal, a determinat ascunderea fata de organele fiscale din Romania a sursei impozabile a societatii.

stfel, s-a urmarit sustragerea de la plata impozitului pe profit aferent exercitiului fiscal 2012, prin nedeclararea provizioanelor nedeductibile fiscal constituite pentru creantele detinute de aceasta societate la firma intra – grup cu sediul in Luxemburg. Activitatea infractionala a avut ca rezultat prejudicierea statului roman cu suma de 8.616.203,24 lei, reprezentand impozitul pe profit, aferent exercitiului fiscal 2012.

Dupa inchiderea procedurii de insolventa a societatii din Caracal si reinsertia acesteia in activitatea comerciala, in perioada aprilie 2013 – ianuarie 2015 a fost constituit un grup infractional organizat, liderul grupului fiind inculpatul care exercita controlul asupra consiliul de administratie al societatii respective prin intermediul actionarului majoritar cu sediul in Luxemburg, in vederea comiterii infractiunilor de delapidare si spalare a banilor, in scopul insusirii ultimelor lichiditati de care dispunea societatea.

Astfel, sub aparenta derularii unor imprumuturi frauduloase catre o alta societate comerciala controlata de liderul grupului, a fost transferata suma totala de 2.583.317,89 lei (reprezentand sume de bani aflate in conturile bancare, de trezorerie si in contul fiduciar al societatii din Caracal) catre societati comerciale controlate de grupul infractional organizat. Aceste actiuni au fost urmate de derularea unor circuite financiare de spalare a banilor, la capatul carora sumele rulate erau fie retrase in numerar, fie transferate in alte conturi bancare, inclusiv in conturile unor societati externe tip offshore controlate de liderul grupului, in interesul financiar al acestuia.

In cadrul acestui dosar s-au constituit parti civile Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Societatea de Investitii Financiare Oltenia S.A., Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului si alte 3 societati comerciale cu suma totala de 20.624.346 lei, fiind instituire masuri asiguratorii asupra a 24 de imobile (terenuri, apartamente, constructii), conturilor bancare (fiind indisponibilizata suma de peste 500.000 de euro) si asupra actiunilor detinute la diferite societati.

Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Curtii de Apel Bucuresti.” (I.P.)

 

Leave a Reply