Totul despre combaterea ambroziei! Primaria Timisoara anunta ca amenzile pot ajunge pana la 20.000 de lei pentru cei care nu distrug aceasta buruiana alergena

In scopul instituirii unor masuri de prevenire, combatere timpurie si distrugere a buruienii ambrozia, in  cadrul obligatiilor legale ce ii revin, Primaria Timisoara deruleaza, in perioada urmatoare, o campanie de crestere a gradului de constientizare a pericolului raspandirii ambroziei si a efectelor negative asupra sanatatii oamenilor.


Pentru a spori eficienta combaterii acestei buruieni si pentru o buna informare a cetatenilor, venim cu o serie de recomandari pentru indepartarea acesteia. Facem, de asemenea, un apel la intreaga comunitate pentru implicarea tuturor proprietarilor sau detinatorilor de terenuri in scopul eradicarii ambroziei, pentru un aspect cat mai placut orasului si, mai ales, pentru a elimina punerea in pericol a sanatatii oamenilor.

Cine trebuie sa distruga buruiana ambrozia?

Distrugerea acestei buruieni se face, conform obligatiilor legale, de catre toti proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole, precum si beneficiarii lucrarilor de constructii, unde au fost identificate focare de infestare. Acestia au obligatia ca, dupa distrugerea buruienii, sa informeze in scris autoritatea administratiei publice locale pe raza caruia se afla terenul infestat, in vederea verificarii aplicarii lucrarilor de combatere. (Art. 1, alin. (1) – (3), L.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia)

Cand trebuie sa fie distrusa buruiana?

Buruiana ambrozia trebuie distrusa in perioada cuprinsa intre rasarire si aparitia primelor inflorescente, respectiv pana la data de 30 iunie a fiecarui an. In cazul reaparitiei focarelor de infestare se recomanda efectuarea repetata a lucrarilor de combatere pe intreaga perioada a anului, evitandu-se astfel aparitia inflorescentelor.

Cum poate fi combatuta/ distrusa buruiana ambrozia?

In majoritatea cazurilor buruiana este raspandita si ocupa spatii/vetre compacte. Ca urmare, cele mai bune rezultate se pot obtine prin cosirea manuala a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, in special pe alineamentele cailor ferate, a drumurilor si pe marginea parcelelor.

Atunci cand buruiana este raspandita in interiorul tarlalelor/solelor agricole, in special in interiorul unor crovuri, stufarisuri, denivelari etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrari de discuit, grapat sau prin folosirea unor cositori mecanice.

Cand buruiana este raspandita pe suprafete mai mari se pot aplica erbicide, dupa caz, incepand de primavara devreme, cand buruiana are 10 – 15 cm si poate fi recunoscuta cu usurinta.

In vederea stabilirii tipului de erbicid si a dozei, proprietarii/detinatorii/administratorii de terenuri pot apela la specialistii directiilor pentru agricultura judetene pentru a primi informatii detaliate sau, dupa caz, la specialisti din cadrul primariilor.

In cazul existentei unor focare izolate, buruiana poate fi smulsa relativ usor, folosind manusi de protectie pentru evitarea iritatiilor, distrusa cu sapa sau prin secerare.

Pentru ca lucrarile de combatere sa fie cat mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cat mai aproape de suprafata solului, in vederea distrugerii tuturor ramificatiilor care pornesc din tulpina principala. In caz contrar, se distruge doar tulpina principala, iar restul ramificatiilor se dezvolta, infloresc si produc in continuare polen. Se recomanda cositul repetat, de 2 – 3 ori pe an. Lucrarile de combatere se repeta in fiecare an pana la eradicarea buruienii.

Mentionam efectele grave asupra sanatatii: Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta contine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficienta o concentratie de polen in aer de sub 30 graunciori de polen/m3 pentru a induce o reactie alergica. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 graunciori de polen/m3.

In mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel ca simptomele de rinita alergica apar la copii cu varsta de cel putin 4-5 ani. Sunt cazuri cand varsta de aparitie a simptomelor a coborat sub 1 an, existand chiar si copii de 6 luni care prezinta rinita alergica indusa de polenul de ambrozia.

Se evidentiaza astfel gravitatea extrema generata de alergia la ambrozia, care afecteaza sanatatea unei largi categorii de populatie, care include si copii cu varsta de sub 1 an.

Se apreciaza ca, din populatia activa a Romaniei (9.000.000 persoane), un numar de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentand rinoconjunctivita, afectiune care in timp evolueaza spre astm. Se estimeaza ca populatia expusa la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul tarii, celelalte regiuni fiind mai putin afectate.

Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, responsabilitatea identificarii terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autoritatilor administratiei publice locale (primariilor comunale, orasenesti si municipale), care trebuie sa verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritoriala a acestora, sa identifice proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole, precum si beneficiarii lucrarilor de constructii unde au fost identificate focare de infestare si sa ii someze in timp util, astfel incat lucrarile de combatere sa fie efectuate pana la data de 30 iunie a fiecarui an.

Verificarea si identificarea terenurilor infestate cu specii de buruieni apartinand genului ambrozia se va declansa primavara, dupa rasarirea acestei specii.

Care sunt sanctiunile pentru proprietarii/ detinatorii/ administratorii/ beneficiarii de terenuri care nu aplica masurile necesare de combatere?

Persoanele fizice si juridice au obligatia de a efectua lucrari de combatere a ambroziei, in caz contrar se vor emite avertismente, iar ulterior se vor aplica sanctiuni cu amenda de la 750 lei la 5.000 lei, iar persoanele juridice cu amenzi de la 5.000 lei la 20.000 lei. (Primaria Timisoara – Biroul Avize si Control Mediu)

Leave a Reply