Lumina Sfanta de la Ierusalim a ajuns la Timisoara. “La miezul noptii, o vom oferi credinciosilor prezenti la catedrala”, a anuntat mitropolitul Banatului

Lumina sfanta de la mormantul lui Isus de la Ierusalim a ajuns, sambata, 23 aprilie, de la Bucuresti, pe aeroportul din Arad, dupa ora 20, iar de acolo, la Catedrala Mitropolitana din centrul Timisoarei, pentru ca, la ora 00.00, sa fie oferita credinciosilor prezenti la Sfanta Liturghie de Inviere 2022.


IPS Ioan, mitropolitul Banatului, a explicat ca o delagatie de preoti de la mitropolie va fi prezenta pe aeroportul din Arad. De asemenea, vor veni si de la Episcopia Caransebes.

Anul acesta, autoritatile judetene din Arad au platit avionul. De aceea mitropolia nu a mai comandat alt avion, fiindca de cate ori a fost adusa pe aeroportul de la Timisoara, Sfanta Lumina le-a fost oferita si episcopiilor din Arad si din Caras Severin.

Cred ca pe la ora 20,30 – 21 delegatia va ajunge, la Timisoara cu  Sfanta Lumina venita de la Sfantul Mormant de la Ierusalim. O vom da si fratilor nostri romani ortodocsi de la Episcopia Romana din Varset Serbia, dar si preotilor de la Episcopia Sarba, fiindca exista o intelegere buna intre acestea. 

Vom fi un centru de Lumina Sfanta de Paste 2022. Lumina va fi adusa la Catedrala Mitropolitana din Timisoara si va fi oferita preotilor prezenti de la toate parohiile si protopopiatele.

Nadajduim sa ajunga cat mai repede, inainte de miezul noptii, la toti.

La ora 11.30, incepe pregatirea Slujbei de Inviere, iar la ora 00.00, vor trage clopotele la Catedrala Mitropolitana Timisoara, ca si la celelalte parohii de pe intinsul Mitropoliei Banatului.

Atunci vom imparti lumina credinciosilor prezenti. Nadajduim ca Sfanta Lumina de la Ierusalim sa ajunga la credinciosii si de la ultimul catun din Banat”, a declarat IPS Ioan, in aceasta dupa-amiaza.

Lumina Sfanta este considerata un miracol al ortodoxiei, care se intampla in fiecare an de Paste la Ierusalim cand, in timpul Vecerniei Mari din Sambata Mare, intre orele 12,30 si 14,30, deasupra Sfantului Mormant  se aprinde un foc care se pogoara din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care, in primele minute, nu frige.

Potrivit credintei ortodoxe, aprinderea luminii sfinte este un miracol divin, care se intampla in fiecare an, in Sambata Mare. (I.P.)

Sursa: Ziua de Vest

 

Leave a Reply