Polonezii din Bucovina au participat la ceremonialul impartirii cu oul sfintit, o traditie veche de sute de ani

Comunitatea polonezilor din Bucovina s-a intrunit, ieri, la Casa Polona din localitatea suceveana Solonetu Nou, pentru a se imparti cu oul sfintit, o traditie veche de sute de ani.


La intalnirea de la Solonetu Nou, comuna Cacica, au participat episcopul diecezei de Iasi, ES Iosif Paulet, presedintele Uniunii Polonezilor din Romania, deputatul Ghervazen Longher, prim-vicepresedintele Uniunii Polonezilor din Romania, Victoria Longher, presedintii si membrii filialelor Uniunii, dar si preotul Stanislav-Ioan Cucharec impreuna cu preotii din decanatul de Bucovina si subprefectii judetului Suceava, Ioan-Cristian Sologon si Alexandru-Marian Salup-Rusu.

”Ceremonialul impartirii cu oul sfintit este o traditie poloneza veche de secole pe care emigrantii polonezi au adus-o cand au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificatia este aceea ca oamenii isi transmit urari de bine si isi doresc sa aiba un an cat mai rodnic si mai linistit”, a explicat deputatul Ghervazen Longher, presedintele Uniunii Polonezilor din Romania, citat de obiectivdesuceava.ro.

Ceremonialul impartirii cu oul sfintit este o traditie poloneza veche, pe care membri comunitatilor din Romania au pastrat-o de-a lungul timpului.

Impartirea oului sfintit, care reprezinta un simbol al vietii fara de sfarsit, este o sarbatoare a familiei, iar semnificatia acestei impartiri este aceea ca oamenii isi transmit urari de bine si isi doresc sa aiba un an cat mai rodnic si mai linistit. Traditia spune ca bucatele se sfintesc in sambata Pastelui, iar toata lumea posteste pana la intoarcerea de la slujba de Inviere.

La intoarcerea de la biserica, dupa ce familia s-a reunit, persoana cea mai in varsta sau capul familiei da tonul la masa, nu inainte ca toti membrii familiei sa ciocneasca un ou sfintit astfel vestind invierea Domnului. (I.P.)

Leave a Reply