Politistii, obligati sa inregistreze cu camerele video din dotare toate activitatile din spatiul public. “Prevederea va genera noi abuzuri din partea sefilor ancorati in era comunismului”

Sindicatul Europol anunta, vineri, schimbari in utilizarea Bodycam-ului de catre politisti si afirma ca noile prevederi vor ”genera noi abuzuri din partea unora dintre sefii ancorati in era comunismului”. Potrivit noilor prevederi, politistii vor fi obligati sa inregistreze toate activitatile din spatiul public.


”Dupa cum prea bine cunoasteti, Dispozitia IGPR nr. 97/2020 privind stabilirea regulilor de utilizare a inregistratoarelor audio-video portabile de tip Body Worn Camera se transformase intr-un obiect de joaca pentru unii sefi din teritoriu a caror principala preocupare era aceea de a ascuti creioane in birou si care isi justificau functiile ocupate pe cu totul alte criterii decat profesionale, si, pe cale de consecinta, au inteles, atat cat le-a permis pregatirea, sa inventarieze numarul de persoane legitimate inscrise de politisti in rapoartele de activitate pe care le comparau cu numarul de inregistrari realizate cu Bodycam-urile din dotarea colegilor nostri”, au transmis, vineri, reprezentantii Sindicatului Europol, intr-un comunicat de presa.

Potrivit acestora, au existat multiple situatii in care sefii au propus declansarea cercetarii prealabile fata de subalternii incomozi, fiindu-le blocata posibilitatea de a le fi aprobata solicitarea de mutare de la o structura la alta sau intre unitati, in perioada de derulare a cercetarii disciplinare.

”Iar in momentul in care ne gandeam ca la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane va fi emisa o erata privind intelegerea prevederilor acestei dispozitii, care sa vina in ajutorul celor ce nu faceau altceva pentru justificarea functiei ocupate, decat sa contabilizeze rezultatele colegilor nostri din strada, iata ca Politia Romana a venit de fapt in sprijinul acestor „manageri„ emitand un nou act de reglementare ce vine sa modifice continutul Dispozitiei IGPR nr. 97/2020, ca nu care cumva aceasta categorie de sefi care au vazut hoti doar la televizor sa-si piarda obiectul muncii.

Pe cale de consecinta, IGPR, cu pasi marunti si repezi a emis Dispozitia cu nr. 60/15.04.2022 pentru modificarea si completarea Dispozitiei inspectorului general al Politiei Romane nr. 97/03.11.2020 privind stabilirea regulilor de utilizare a inregistratoarelor audio-video portabile de tip Body Worn Camera, fara ca in prealabil sa consulte organizatiile sindicale, asa cum era normal de altfel”, au mai transmis sindicalistii.

Acestia afirma ca elementul de noutate este reprezentat de faptul ca la acest moment, conform actualelor prevederi, politistii vor fi obligati sa inregistreze toate activitatile pe care le executa in spatiul public.

Sindicalistii sustin ca acest lucru ”va genera noi abuzuri din partea unora dintre sefi care sunt ancorati in era comunismului cu norme de amenzi sau persoane legitimate”.

Potrivit sindicalistilror, in conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane politistii pot legitima o persoana doar in urmatoarele situatii:   

  1. aceasta incalca dispozitiile legale ori exista motive verosimile pentru a banui ca pregateste sau a comis o fapta ilegala;
  2. exista motive verosimile pentru a banui ca aceasta a fost prezenta la locul savarsirii unei fapte ilegale ori are cunostinta despre fapta, autor sau despre bunurile avand legatura cu fapta;
  3. aceasta solicita sprijinul sau interventia organelor de politie ori cand din cauza varstei, starii de sanatate, dizabilitatii, consumului de alcool sau altor substante psihoactive ori a altor asemenea circumstante necesita sprijinul organelor abilitate;
  4. descrierea acesteia corespunde unei persoane cautate potrivit legii, detine asupra sa bunuri sau se deplaseaza cu un vehicul, ambarcatiune ori aeronava care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport cautate potrivit legii;
  5. aceasta desfasoara o activitate supusa, potrivit legii, unor autorizari, avize sau inregistrari ori este implicata intr-o procedura legala in fata unei autoritati sau institutii publice;
  6. aceasta incearca sa patrunda sau se afla intr-un spatiu in care accesul este controlat;
  7. cu ocazia unor controale sau razii, organizate atunci cand exista indicii temeinice cu privire la savarsirea de infractiuni ori ascunderea unor infractori, bunuri provenite din infractiuni sau posibile actiuni teroriste;
  8. exista obligatia legala de a se stabili identitatea acesteia.

Vom reveni cu amanunte cu privire la diferentele dintre cele doua acte de reglementare a modului de utilizare a Bodycam-urilor, astfel incat sa va precizam diferentele esentiale ce pot genera abuzuri din partea sefilor in ceea ce priveste solicitarea privind legitimarea oricaror categorii de persoane”, au mai transmis sindicalistii. (I.P.)

Leave a Reply