Concurs de ciocnit oua rosii de gasca! Peste 100 de participanti la competitia traditionala organizata la Baia de Fier, premiul cel mare fiind un miel oferit de primarul comunei

Concurs inedit intr-o comuna din Gorj. Localnicii au ciocnit oua rosii de gasca, iar pentru exemplarul perfect, unii au platit si cateva sute de lei.


Concurentii cu experienta au si o metoda prin care afla cat de rezistente sunt ouale pe care pariaza.

Peste 100 de oameni s-au inscris la concursul de ciocnit oua rosii de gasca, organizat la Baia de Fier. Aici, copiii sunt invatati de mici cum sa testeze rezistenta cojii de ou.

„E o tehnica, cei care au dintii buni, cei care ii au pusi se inseala. Ce emotii, doar e un ou, nu un bou”, spune un localnic.

Pentru a gasi exemplarul perfect, unii concurenti sunt dispusi sa dea sume mari de bani si chiar colinda tara in lung si in lat.

„Poate sa fie si 1.000 de lei, s-a dat si o raba de lemne de foc pe un ou cu ani in urma”, spune un alt localnic, in timp ce alt concurent vorbeste despre cat de greu este sa gasesti un ou tare.

„N-am avut timp sa caut. Trebuie sa umbli sute de kilometri ca sa gasesti. A fost un baiat de-al nostru la Bechet la vale, a cumparat vreo suta.”

La competitie participa doar localnicii. Cei din alte sate au voie doar sa priveasca.

„Vad niste oua foarte tari pe aici, nu stiu daca mai am vreo sansa. Anul asta de la mine, din gastele mele, daca fac treaba sunt mandru ca sunt din gastele mele”, spune Ioan Berci, fost castigator al competitiei.

In acest an, campion a fost un barbat care a venit la concurs cu un ou oferit de fratele sau. Premiul a fost in ton cu sarbatorile Pascale: un miel oferit gratis de primarul comunei, din turma sa.

„E cam strict, e un concurs organizat strict pentru localitatea noastra, dar intre ei e o competitie, bineinteles, cu doua-trei luni inainte incep sa caute oua, prin localitatile limitrofe, prin alte judete”, a declarat Dumitru Turbaceanu, primarul comunei Baia de Fier.

La competitie participa, de regula, doar barbati. Anul acesta s-a inscris si o fetita, insa a fost eliminata de la prima ciocnire. (I.P.)

Sursa: ProTV

Leave a Reply